Počas vianočných sviatkov hrozí zvýšené riziko vzniku požiarov

  • Spravodajstvo
  • 17. decembra 2015, 12:46
  • Autor:MV SR/red

Blížiace sa vianočné sviatky a Silvester so sebou okrem rodinnej pohody prinášajú zvýšené riziko vzniku požiaru. Minulý rok od 24. do 26. decembra zasahovali hasiči pri požiaroch až 70 – krát, pričom vznikla škoda za 115 tisíc eur a zranilo sa 6 osôb. Počas Silvestra vzniklo 62 požiarov a 1. januára 56 požiarov s celkovou škodou 400 tisíc eur, pričom sa zranili sa 3 osoby. Najčastejšou príčinou vzniku požiaru bolo úmyselné zapálenie.

V súvislosti s používaním vianočného osvetlenia hasiči odporúčajú používať iba certifikované osvetlenie, ktoré je potrebné pri odchode z domácnosti vždy vypnúť. Vianočný stromček by mal byť umiestnený ďalej od vykurovacích zariadení a otvoreného ohňa.

Počas osláv Nového roka vzniká enormný nárast výjazdov v dôsledku neodborného používania a manipulácie so zábavnou pyrotechnikou.

<media>Hasičský a záchranný zbor odporúča dodržiavať nasledujúce pokyny.</media>



Zásady správneho používania pyrotechniky:
■ Je nebezpečné pokúšať sa vyrábať zábavnú pyrotechniku doma.

■ Nedávajte si výrobky zábavnej pyrotechniky do vreciek odevov,ale uchovávajte ich mimo svojho tela, najlepšie v plechovej nádobe.

■ Pred odpálením si vždy prečítajte návod a podľa neho konajte.

■ Rakety pred odpálením nezapichnite do zeme či snehu, ale vložte do fľaše naplnenej pieskom. Nikdy ich neodpaľujte pod stromami, ale len na voľnom priestranstve tak, aby neohrozovali druhých ľudí.

■ Pozor na rakety, na ktorých zhorí zápalná šnúra a nevybuchnú. Nepribližujte sa k nim hneď a nepokúšajte sa ich opätovne odpáliť. Je to veľmi nebezpečné.

■ Nezabúdajte na tých, ktorí sa výbuchov boja – starších ľudíazvieratá. Predovšetkým psy veľmi zle znášajú ohlušujúce explózie. Buďte preto ohľaduplní.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav