Netradičné recepty na prípravu vianočnej ryby

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. decembra 2015, 13:57
  • Autor:vd

Tradíciou v slovenských domácnostiach je na štedrovečernej tabuli kapor. Pre zmenu vám ponúkame netradičné recepty Piešťanca Ladislava Mareša, šéfkuchára Grosvenor Casina v Londýne. Suroviny sú vypočítané na jednu porciu, šikovníci si to v kuchyni upravia podľa počtu hostí za sviatočným stolom. K tomu si pripravte bielu kapustnicu, upečte a ozdobte si medovníky a Vianoce sa môžu začať.

Grilovaný steak z tuniaka s bazalkovou zemiakovou kašou a prosciuttom



SUROVINY:

150 g steaku z tuniaka, 3 zemiaky, hrsť čerstvej bazalky, 1 dl olivového oleja, trochu masla, 1-2 plátky prosciutta, 2 cherry paradajky, rozmarín na ozdobu, 100 g fazuľových luskov
POSTUP:
Ošúpané a na malé kúsky pokrájané zemiaky varíme domäkka. Uvarené rozdrvíme, pridáme trochu masla a osolíme. Do malého hrnčeka dáme zohriať vodu, keď vrie, pridáme bazalkové listy a narýchlo ich oblanšírujeme, vložíme do mixéra a dobre rozmixujeme spolu s olivovým olejom. Precedíme cez jemné sitko. Takto pripravený olej pridáme do zemiakovej kaše a dobre vymiešame.

Na plech vystlaný papierom na pečenie pokladáme prosciutto, na to dáme ďalší papier na pečenie, zaťažíme plechom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 oC asi na 10-15 minút. Hotové prosciutto necháme na plechu vychladnúť. Pripravíme si ďalší hrniec s vodou, kde uvaríme fazuľové lusky. Steak z tuniaka osolíme, okoreníme, potrieme trochou oleja a dáme na gril alebo horúcu panvicu s trochou oleja a rýchle opečieme po oboch stranách.

Bazalkovo-zemiakovú kašu si dáme do cukrárenského vrecka a ozdobíme tanier. Tuniaka prekrojíme na polovicu a uložíme na tanier aj s fazuľovými luskami a chrumkavým prosciuttom, dozdobíme oblanšírovanými cherry paradajkami bez šupky a vetvičkou rozmarínu.


Opečený filet z lososa so zemiakovou krustou, hráškovým pyré, špenátom a hríbmi

Opečený filet z lososa so zemiakovou krustou, hráškovým pyré, špenátom a hríbmi


SUROVINY:
1 filet lososa, 1 väčší zemiak, 150 g hrachu (môže byť aj konzervovaný, lepší je čerstvý alebo mrazený), 50 g špenátových listov na ozdobu, 20 g mix hríbov, olej, zeleninový bujón, malý strúčik cesnaku, trocha soli a korenia na dochutenie
POSTUP:
Lososa umyjeme, osušíme a osolíme z oboch strán. Očistíme si zemiak a nastrúhame ho na jemnom struháku ako na zemiakové placky, dochutíme soľou, korením a trochou cesnaku. Potom dáme do hrnca hrášok, pridáme soľ a trochu zeleninového vývaru. Ak nemáme vývar, nahradí ho bujón. Povaríme asi 5 minút a v mixéri rozmixujeme na pyré. Prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili šupiek z hrášku, a dochutíme.

Na panvici rozohrejeme trochu oleja, prichystáme filet. Na vrchnú časť lososa dáme nastrúhaný zemiak. Vložíme ho opatrne na rozpálenú panvicu a smažíme dozlata. Potom ho otočíme a dopečieme v rúre.

Na malej panvičke si na masle osmažíme hríbiky, dochutíme ich soľou a čiernym korením, to iste urobíme aj so špenátovými listami a jedlo ozdobíme.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava