Ako trávia vianočné sviatky známi športovci z piešťanského regiónu

  • Šport / Ostatné športy
  • 17. decembra 2015, 14:42
  • Autor:T. Horký

Vianočné sviatky sú obdobím pokoja, rodinnej pohody a ďalších krásnych chvíľ, ktoré trávime v kruhu príbuzných. Pre športovcov sú Vianoce o to krajšie, že po roku plnom zápasov, pretekov, tréningov a náročného cestovania majú konečne niekoľko dní zaslúženého voľna, keď môžu vypnúť od náročného programu, odreagovať sa a načerpať ďalšie sily. O tom, že aj oni sú iba ľudia, ktorí dodržiavajú tradičné zvyky, nás presvedčilo niekoľko športovcov z piešťanského regiónu.

Položili sme im rovnaké otázky:



1. Kde a ako budete tráviť Vianoce a Silvestra?

2. Aké špeciálne zvyky a tradície dodržujete?

3. Kedy nakupujete darčeky a čo vás vie potešiť pod stromčekom?

4. Aký bol váš rok 2015, čo si prajete a želáte ostatným do nového roka?

Branislav Jakubec


paralympik a reprezentant SR v curlingu

1. Vianočné sviatky budem tráviť tradične s rodinou a v kruhu najbližších na myjavských kopaniciach, odkiaľ pochádzam. Počas roka nie je až toľko možností na spoločné stretnutia. Silvester, naopak, v Piešťanoch s priateľmi.

2. Na Myjave a po okolitých kopaniciach boli odpradávna zaužívané rôzne tradície a zvyky, či už cez Vianoce alebo pri iných príležitostiach, ktoré však postupne zanikajú. Mnohé sa však zachovali dodnes alebo sa obnovili. Medzi ne patrí napríklad tradičná vianočná kapustnica s klobáskou, hubami a slivkami alebo makové pupáky. Večer potom svätá omša v evanjelickom kostole, kde zvyknú mávať program deti a členovia folklórneho súboru Kopaničiar – kopaničiarik. Taktiež vianočné trhy s tradičnou zabíjačkou.

3. Darčeky kupujem priebežne. Rodičom a sestre skôr na poslednú chvíľu a deťom vždy niečo, keď som v zahraničí po turnajoch. Pod stromčekom ma najviac poteší, že sa tam všetci v pevnom zdraví zídeme. Ja osobne mám väčšiu radosť, keď darčeky rozdávam. I keď tento rok to bude asi výnimka, lebo Ježiško prinesie nové auto. Už sa toho neviem dočkať, spraví mi obrovskú radosť.

4.
Po športovej stránke veľmi úspešný, keďže sme si z majstrovstiev sveta vo Fínsku priniesli štvrté miesto, i keď k vytúženej medaile veľa nechýbalo. Po zdravotnej stránke to mohlo byť aj lepšie, ale taký je už život. Treba sa čo najlepšie zrehabilitovať, oddýchnuť si a načerpať sily pre rok 2016. V ňom zároveň prajem všetkým ľuďom hlavne zdravie, pokoj, lásku, mier a športovej rodine veľa úspechov a aby sa im vyhýbali zranenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav