Gastro Vianoce s plnenou morkou i medovníkmi

  • Spravodajstvo
  • 16. decembra 2015, 12:34
  • Autor:V. Dusíková

Tohtoročné Gastro Vianoce na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch voňali horúcou čokoládou, medovníkmi, lokšami, šúľancami, punčom, vianočným čajom i becherovkou, údeným mäsom, morkou, flambovanými ovocnými špízmi, pizzou, vínom i oblátkami.

Dva dni lukulských hodov zažili v utorok 8. a v stredu 9. decembra desiatky návštevníkov, zlákané pestrou ponukou gastronomických špecialít. Školu odvrchu po spodok vyzdobili vianočné motívy, slávnostné tabule, aranžmány. Riaditeľ Ladislav Blaškovič uviedol: „Študenti pripravili prezentáciu slávnostných tabúľ na tému Vianoce a Silvester. Predviedli zdobenie tort, medovníčkov, vyrábali čokoládové pralinky, carving fruit, maľovali čokoládou na čokoládu, ukázali prácu s karamelom a rôzne iné gastronomické zručnosti.“

V kaviarňach študenti pripravili pre fajnšmekrov kávu netradičnou alternatívnou metódou. Ľudia prechádzali rôznymi barmi a medzinárodnými reštauráciami.

S každým ozdobeným medovníkom sladký úsmev študentky.

V Dedinke v údolí voňalo údené mäso, kapustnica, pirohy či strapačky. Pútač do Vinárne Réva hovoril: „Pohár vína ti neuškodí a sud nevypiješ.“ Čašníci ponúkali hroznový mok so sebou. Podľa nápisu v ďalšej z prevádzok sa držali hesla: „Keď vchádza víno, vychádza pravda.“

K zážitkom patrilo pozorovať baristov v Academic Barista – Coffee Station a ochutnať čokoládou oblievané lupene ruží znamenalo načerpať energiu na ďalšiu pochôdzku školou, preplnenou hosťami.

Ľudia ochutnávali flambované ovocné špízy, iní zavetrili talianske či anglické špeciality. Vo francúzskej reštaurácii to dýchalo bielym luxusom a nádhernou floristickou výzdobou. Medzi folkloristami zo Žita vládla družná atmosféra, varili, šúľali, cukrovali. Ich šúľance s makom či orechmi nemali chybu.

Šúľance nemali chybu!

Na chodbách sa v ligotavých zrkadlových tácňach odrážali najfajnovejšie zákusky, chuťovky, paštéty, krémy, plnky, košíčky, šaláty, rolky, vianočné tortičky. Dych vyrážajúce slávnostné tabule, navrhnuté študentmi, mali názvy Čaro domova, Vianoce u Tvojho anjela, Duch minulých Vianoc.

Prvé miesto vyhral stôl z dielne žiačok prvej skupiny 4. C triedy. Dali mu názov Kúzlo javorového listu. V ich menu kraľoval homárový krém s bruschettou, losos na paradajkách so zapekanými bagetkami, morka s gaštanovou plnkou, brusnicovou omáčkou a lyonskými zemiakmi. Druhú priečku obsadili hoteláci s tabuľou nazvanou Škandinávske Vianoce. Tretí vykúzlili Čaro starých Vianoc s tradičnou slovenskou ponukou jedál.

Deľba práce: Dievčatá pózujú, chlapec maká 😀

Medzi detskými návštevníkmi sa tešila obľube Cukráreň u Mimoňa s horúcou čokoládou, jahodovým shake či Sacherovou tortou a domino kockou. Deťúrence si tu mohli ozdobovať i medovníky.

Vonku mrzli nosy študentom, pripravujúcim vianočné pohostenie v podobe trhov – mladí si tu dávali živánsku i horúci čaj či punč.

Pozrite si fotogalériu a video.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 15. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav