Seniori, dávajte si pozor!

  • Spravodajstvo
  • 15. decembra 2015, 13:24
  • Autor:am

Zlodeji a podvodníci vymysleli novú taktiku na získanie peňazí od dôverčivých ľudí vo vyššom veku. Členom občianskych združení seniorov v Piešťanoch o tom v utorok 8. decembra v centre Rozmarín porozprávali zástupcovia mestskej polície a príslušníčka kriminálnej polície Denisa Panáková.

Akcia s názvom VNUK vznikla preto, že v Piešťanoch a okolí sa objavili nepríjemné prípady s rovnakým scenárom. Podvodníci zatelefonovali staršej žene či mužovi, že má vnuka v nemocnici alebo len jednoducho potrebuje peniaze. Po hotovosť však už mal prísť niekto iný. „Vieme o prípade, keď staršia žena z blízkeho okolia Piešťan prišla o tritisíc eur,“ povedal Peter Gogol, zástupca náčelníka piešťanskej mestskej polície. Svoje skúsenosti porozprávali aj prítomní seniori, počas prednášky sa pýtali a aj aktívne zapájali.

„Šmejdi“, alebo inými slovami podvodníci s predraženým tovarom či falšovatelia zmlúv, sa v našom okrese so svojimi skutočne „lákavými“ ponukami načas odmlčali. Namiesto nich úradujú organizované skupiny po telefóne, no ponúkať chodia aj priamo do bytu. Zvlášť nebezpeční sú falošní elektrikári či plynári. Zástupca náčelníka informoval, že dvojica podvodníkov príde s informáciou, že obyvateľ má preplatok. Páchatelia povedia, že potrebujú rozmeniť peniaze, vidia, kam po ne domáci ide, jeden ho neskôr zabaví a druhý vykradne. Seniorom z občianskych združení prednášajúci odporučili, aby sa s cudzím človekom nerozprávali ani telefonicky.

Akciu zamerali i na bezpečnosť v doprave. „Je zimné obdobie, tma býva skoro. Seniorom používanie reflexných prvkov môže skutočne zachrániť život,“ uviedol P. Gogol a zároveň pripomenul, že v tmavom oblečení sú chodci z diaľky neviditeľní. Prítomným teda rozdali reflexné pásky, dar od Rady vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality.

Seniori, buďte opatrní, nepremýšľajte spôsobom, že vám sa to určite stať nemôže! Aby vám nezostali oči pre plač, cudzím ľuďom neotvárajte, telefón ihneď zložte a radšej obratom kontaktujte svoje deti, vnúčatá či príslušníkov záchranných zložiek.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 15. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj