Seriál: Spoznávame poschodia… (26.)

  • Spravodajstvo
  • 11. decembra 2015, 10:47
  • Autor:am

Mladí ľudia vybehnú po schodoch rezko ako lamy, „vyštverajú“ sa aj zdraví ľudia v rokoch. Problém nastáva vtedy, ak sa nešťastnou náhodou stanú imobilnými alebo do rodiny pribudne malý človiečik. S kočíkom, invalidným vozíkom, barlami alebo boľavými krížami sa môže ľahko stať, že schody predstavujú nezdolateľnú prekážku. Ktoré inštitúcie sa vám podarí navštíviť bez problémov aj na kolieskach? Prinášame seriál, ktorý každý týždeň objasní, ako je na tom tá či oná verejná budova s bezbariérovým prístupom.

■ CENTRUM VOĽNÉHO ČASU AHOJ, PIEŠŤANY
Do budovy, kde denne trávia deti voľné popoludnia, vedie niekoľko schodov, učebne sú situované na dvoch podlažiach. Hendikepovaní žiaci sa vozíkom dnu nedostanú, no ak by mali záujem o krúžkovú činnosť, vedenie centra ochotne pohľadá dostupné možnosti, ako prístup vyriešiť.

V rakovickej strednej škole sa hendikepovaní môžu učiť teóriu i prax.



■ STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA RAKOVICE
V Rakoviciach študujú hendikepovaní mládežníci. I keď prvoplánovo nie je stredná škola vybudovaná ako bezbariérová, podmienky na možný presun na vozíku utvorilo žiakom jej vedenie. Vyučovanie aj prax absolvujú bez problémov, sprístupnenie si vyžaduje len internát. Doposiaľ tam hendikepovaných žiakov ubytovaných nemali.

Piešťanské letisko je plne bezbariérové.

■ LETISKO PIEŠŤANY
V budúcom roku plánované lety do Piešťan absolvujú aj hendikepovaní turisti. Budova letiska je plne bezbariérová, pri vstupe s plošinou a vozičkári sa môžu slobodne pohybovať po príletovej i odletovej hale. Slúžia im tiež prispôsobené toalety.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín