Primátor Trnavy: Tamajka stratil moju dôveru

  • Spravodajstvo
  • 11. decembra 2015, 13:28
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že je po veľkom kamarátstve piešťanského primátora Miloša Tamajku s jeho donedávna veľkým vzorom, trnavským kolegom Petrom Bročkom. Kým pri nedávnom vyslovení nedôvery mestským zastupiteľstvom M. Tamajka poslancom opisoval, aký je P. Bročka pre neho vzor a po prečítaní jeho blogu na internete sa v ňom vidí, téma menovania riaditeľa Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) dvojicu zrejme rozdelila.

Aktuálna situácia v TAVOS-e rezonovala i na novembrovom rokovaní piešťanského mestského zastupiteľstva. Poslanci majú výhrady voči práci M. Tamajku a situáciu v TAVOS-e mu na tričko pripisujú tiež. Zákulisie menovania členov dozornej rady a predstavenstva im totiž tesne pred rokovaním poodhalil list trnavského primátora. Tvrdí v ňom, že zodpovednosť za ľudí, nominovaných do orgánov TAVOS-u M. Tamajkom, ostáva len na piešťanskom primátorovi.

Bročka potopil Tamajku


P. Bročka všetky dôležité rozhodnutia, týkajúce sa tohto podniku, prenechal na M. Tamajku hneď, ako pred rokom po komunálnych voľbách vytvorili tandem nových primátorov – nestraníkov. Vo všetkom si pomáhali a svoje kroky kopírovali. Dnes ich rozhádal rozdielny postoj k TAVOS-u.

„Ako najväčší akcionár spoločnosti TAVOS, a.s., som do dozornej rady akcionárom odporučil starostov Kátloviec – Pavla Johanesa, Zavara – Rudolfa Baroša, Cífera – Maroša Sagana a Emu Maggiovú, primátorku Vrbového. Dozornej rade som do predstavenstva odporučil zamestnanca TAVOS-u Pavla Nižnánskeho, starostu Dechtíc Karola Zachara a Vladimíra Púčika, starostu Ružindola a zároveň predsedu regionálneho Zväzu miest a obcí Jaslovské Bohunice. Za týmito osobami plne stojím. Ivan Ščasný bol vzhľadom na zmeny vo vedení spoločnosti odporučený konsenzom pre zachovanie kontinuity vedenia a následne poverený výkonom funkcie generálneho riaditeľa až do ukončenia výberového konania na nového. Pánov Kučeru a Foltína dozornej rade odporučil primátor Piešťan Tamajka,“ napísal P. Bročka piešťanským poslancom.

Riaditeľa chcel bez výberového konania


Ďalej v liste uvádza, že M. Tamajka rovnako trval na dosadení Iva Foltína do pozície generálneho riaditeľa bez výberového konania, s čím nesúhlasil on ani ostatní akcionári.

I. Foltína síce výberová komisia neskôr odporučila na tento post, no Bročkove výhrady napokon vyústili do zablokovania predstavenstva TAVOS-u, keďže jeho členovia I. Ščasný, I. Foltín a Ján Kučera sa odmietli zúčastniť zasadnutia, i keď v budove nechýbali. „Pri šesťčlennom predstavenstve je to neriešiteľná situácia,“ povedal jeho člen K. Zachar.

„Po zablokovaní predstavenstva som vyzval M. Tamajku, aby sa k situácii vyjadril. Odmietol. Týmto páni Kučera, Foltín a Tamajka stratili akúkoľvek moju dôveru. Evidentne blokujú rozvoj spoločnosti, hospodáriacej s mnohomiliónovým majetkom, a sťažujú jej chod. Ako zástupca najväčšieho akcionára trvám na návrhu nahradiť Foltína a Kučeru v predstavenstve a miesto nich navrhnúť ďalších akcionárov, starostov v poradí s najväčším percentuálnym podielom v TAVOS-e,“ informuje P. Bročka v liste piešťanským poslancom.

M. Tamajka, predseda dozornej rady, odvolávajúcej a menujúcej predstavenstvo, sa na piešťanskom mestskom zastupiteľstve vyjadril, že nevidí dôvod na zmeny podľa želania trnavského primátora.

Situáciu v TAVOS-e riešilo aj trnavské mestské zastupiteľstvo na novembrovom stretnutí a P. Bročka odpovedal na nepríjemné otázky poslancov. Otázkami, kto zapríčinil aktuálny stav, prečo nevstúpil aktívnejšie do výberového konania na post generálneho riaditeľa a aké vidí ďalšie riešenie, interpeloval trnavského primátora poslanec Jozef Pobiecký. P. Bročka v odpovedi zdôraznil, že patová situácia nastala preto, že M. Tamajka ovláda polovicu členov predstavenstva a blokuje jeho rokovania.

Zmeniť to môže valné zhromaždenie


Predstavenstvo TAVOS-u je štatutárnym orgánom spoločnosti, oprávneným konať v jej mene vo všetkých veciach. Predsedá mu P. Nižnánsky. Podobne ako ďalší dvaja členovia zastupuje malých akcionárov, čiže obce, zvyšných troch členov tvoria Tamajkovi nominanti.

Podľa našich informácií P. Bročka pri zostavovaní predstavenstva v rámci konsenzu nevyužil možnosť početnejšieho zastúpenia väčšinového akcionára a nechal to na M. Tamajku. Zdá sa, že piešťanský primátor svojimi nominantmi TAVOS ovládol. Ak sa P. Bročkovi nepodarí dať dohromady dozornú radu, situáciu pravdepodobne vyrieši až zasadnutie Valného zhromaždenia. Môže totiž odvolať a nanovo vymenovať oba orgány spoločnosti.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava