Pečieme podľa receptov z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. decembra 2015, 09:41
  • Autor:HAĽW

Ani sme sa nenazdali a vianočné sviatky opäť klopú na
dvere. K pohode v rodinách v tomto období neodmysliteľne
patrí aj dobré jedlo a sladkosti. Aby sme vás včas
inšpirovali, až do Vianoc nájdete v každom čísle Piešťanského
týždňa chutný recept na sviatočný zákusok
podľa receptov z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera
v Piešťanoch.

Guľky z odpaľovaného cesta plnené karamelovým krémom


Cesto: 250 ml vody, 120 g masla, 150 g hladkej múky, 4 vajcia, štipka soli
Krém: 70 g kryštálového cukru, 600 g mlieka, 1 vanilkový cukor, 2 Zlaté klasy, 100 g masla, 70 g kyslej pochúťkovej smotany práškový cukor na posypanie

POSTUP:

Cesto: Vodu s maslom privedieme do varu, pridáme štipku soli i hladkú múku. Odstavíme z ohňa a miešame, pokým sa nezačne odlepovať od steny nádoby. Necháme chvíľu vychladnúť a postupne zašľahávame vajcia jedno po druhom, nikdy nie naraz. Hotové cesto vložíme do cukrárskeho vrecúška. Plech pokropíme vodou. Na plech tvarujeme malé guľôčky s priemerom asi 2 centimetre. Hotové guľôčky vkladáme do rozohriatej rúry na 250 °C. Keď sa začnú guľky dvíhať, teplotu znížime na 200 °C, keď začnú tmavnúť, na 150 °C a necháme dopiecť. Hotové vyberieme a ešte teplé prekrojíme na polovicu. Vychladnuté spodné časti plníme krémom z cukrárskeho vrecúška, vŕškom prikryjeme a posypeme cukrom.

Krém:
Kryštálový cukor skaramelizujeme, zalejeme 400 g mlieka a necháme prevrieť. Pridáme Zlatý klas rozmiešaný vo zvyšnom mlieku s vanilkovým cukrom a uvaríme hustú kašu. Za stáleho miešania ju necháme vychladnúť. Do ochladnutej zmesi pridáme maslo, kyslú pochúťkovú smotanu a vyšľaháme hladký krém. Naplníme ním cukrárske vrecúško.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel