Nie je osem miest pre invalidov priveľa?

  • Spravodajstvo
  • 11. decembra 2015, 09:08
  • Autor:vd

Motorizovaní zákazníci sa po príchode pred piešťanský Kaufland snažia zaparkovať čo najbližšie k vchodu a väčšinou natrafia na preplnené parkovisko. Ak sa príliš ponáhľajú, zariskujú a vozidlo odstavia na niektorom z ôsmich miest vyhradených pre zdravotne ťažko postihnuté (ZŤP) osoby. Môže ich čakať pokuta.

„Načo je tam až osem parkovacích miest, veď pravdepodobnosť, že v jednom okamihu ide do Kauflandu nakupovať toľko hendikepovaných ľudí, je nízka až nereálna,“ sťažuje sa čitateľka. V istých okamihoch totiž na vymedzených parkovacích plochách parkuje viac ako polovica neoprávnených vodičov. Problém čiastočne spôsobuje smernica. Spôsob tvorby parkovacích miest pre ZŤP upravuje vyhláška ministerstva životného prostredia č. 532/2002. Podľa nej každé verejné parkovisko vyhradí jedno až štyri percentá parkovacích miest pre vozidlá osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu a umiestni ich najbližšie k vchodu do príslušnej stavby.

Kaufland môže prehodnotiť aktuálnu situáciu a počet ZŤP miest upraviť podľa dopytu, ale má to háčik. „Vedenie našej spoločnosti môže zvýšiť, ale nemôže znížiť zákonom stanovený počet,“ uviedla pre Piešťanský týždeň Michaela Janikovičová, hovorkyňa OD Kaufland. Nepružnú vyhlášku je načase upraviť tak, aby zohľadňovalo požiadavky zákazníkov. Keď totiž nechajú svoje vozidlo v pruhu pre invalidov, riskujú pokutu až 150 eur. „Ak ste svedkom, že niekto parkuje neoprávnene na takomto mieste, môžete privolať políciu,“ skonštatovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava