Technická olympiáda okresu

  • Nezaradené
  • 10. decembra 2015, 09:40
  • Autor:V. Dusíková

V Strednej odbornej škole technickej (SOŠT) v Piešťanoch si zmerali sily najšikovnejší mladí majstri.
V stredu 2. decembra sa tu konala Technická olympiáda. Najskôr sa mladší aj starší žiaci základných škôl piešťanského regiónu popasovali s testom, potom vyrábali stojan na stromček a príložník z dreva. Okresnú olympiádu zastrešovalo Centrum voľného času Ahoj.

Súťažiaci sa k praktickej činnosti dostali po zvládnutí teórie. Podľa obrázkov šišiek mali určiť druh ihličnatého stromu – jedle, smreka, borovice a smrekovca opadavého. Pri jedli skoro nikto nemal problém, plody majú vzpriamené. Dlhšie sa rozmýšľalo napríklad pri smrekovci. I predseda poroty Juraj Vavro sa priznal, že pri tomto obrázku by možno zaváhal. Okrem rozpoznávania stromov žiaci odpovedali i na otázku, aké pomôcky potrebuje klampiar pri oprave žľabu, keď chce na plech narysovať kružnicu. Ak olympionici v teste zaškrtli rysovaciu ihlu, zámočnícke kružidlo, oceľové meradlo, jamkovač a kladivo, získali bod. Štvornásobný počet bodov im zabezpečilo správne pomenovanie náradia – rašple a štikacích kliešťov.

Po ukončení teórie sa z triedy presunuli do stolárskej dielne. Starší žiaci dostali technický nákres stojana na stromček, mladší zhotovovali príložník podľa schémy. „Pozorujem, že niektorým, hoci šikovným žiakom, chýbajú praktické skúsenosti pri práci s drevom, ale to všetko sa dá naučiť,“ skonštatoval Ján Jánošík, majster stolárov. Zopár šikuliek s náradím pracovalo zručne a presne rezali diely, opracovávali ich a potom spojili.

Medzi mladšími žiakmi sa na prvom mieste umiestnil Jakub Mlynár zo Základnej školy na Brezovej ulici. Absolútne presne dodržal rozmer, zvládol kvalitu i estetiku výrobku. Okrem toho získal aj najväčší počet bodov za test. Druhé miesto patrilo Jánovi Ištvánovi zo ZŠ M. R. Štefánika a tretí skončil Martin Okrucký z Gymnázia Pierra de Coubertina Piešťany.

(SOŠT) v Piešťanoch si zmerali

Najkrajší, najpresnejší a najopracovanejší stojan na stromček a tiež najviac dobrých odpovedí v teoretickej časti mal tím žiakov zo Základnej školy Veľké Kostoľany. Marekovia Bašovskí a Hornák prišli do Piešťan a zvíťazili. „Z obhajoby minuloročného prvého miesta v okresnom kole Technickej olympiády sa veľmi tešíme. Naši žiaci preukázali teoretické vedomosti aj napriek tomu, že niektoré úlohy ešte v predmete technika a fyzika nepreberali. Viac sa im páčila praktická časť, kde využili zručnosti získané v škole, ale aj doma,“ uviedla pre Piešťanský týždeň ich učiteľka Jana Orviská.

Na druhej priečke sa umiestnili Tomáš Daniš a Sebastián Masarovič zo ZŠ Holubyho a tretí skončili Martin Putera a Miroslav Gono zo ZŠ Brezová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.


Pozrite si fotogalériu a video.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav