Na Holubyho našli škodliviny

  • Spravodajstvo
  • 10. decembra 2015, 08:49
  • Autor:am

Základná škola na Holubyho ulici v Piešťanoch je v posledných dňoch pod drobnohľadom. V budove druhého stupňa sa neustály zápach darilo korigovať len vetraním. Merania však zistili, že ide o škodliviny.

„Problém sa začal objavovať po výmene podlahovej krytiny počas generálnej rekonštrukcie,“ povedal Jozef Malík, predseda Rady školy a dodal, že pracovníci Kontrolného chemického laboratória (KCHL) v Nitre zistili prítomnosť nebezpečných chemikálií. „Odber a analýza plynných vzoriek potvrdili vo vzduchu dráždivé látky, pôsobiace škodlivo. Pre dané prostredie s deťmi sú neakceptovateľné,“ pretlmočil predseda rady.

Keďže KCHL je zložkou štátnej civilnej ochrany a nie je v jeho kompetencii rozhodovať o školských prevádzkach, osloviť museli Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave. Ten si vyžiadal všetky potrebné dokumenty a oboznámil sa so situáciou. „Nariadil opätovné meranie chemických látok v ovzduší tried oprávnenou akreditovanou organizáciou, pretože protokoly z meraní, predložených Mestom Piešťany, nedeklarovali stanovené legislatívne požiadavky,“ informovala Lenka Skalická, hovorkyňa slovenského úradu verejného zdravotníctva. RÚVZ zatiaľ nevie podať žiadne odporúčanie pre vedenie školy. „Vyjadriť sa konkrétnejšie bude možné až po vykonaní akreditovaných meraní, v súčasnosti nevieme, aké látky sa tam môžu nachádzať,“ dodala hovorkyňa.

Zatiaľ čo RÚVZ „nevie“, kompetentní majú v rukách zistenie chemického laboratória o nevyhovujúcich podlahových krytinách a pre zdravie detí začali konať ihneď. Vedenie školy, zástupcovia piešťanského mestského úradu, Rady školy, Rady rodičov a Kontrolného chemického laboratória vo štvrtok 26. novembra v priestoroch školy prerokovali situáciu a rozhodli o jej riešení. „Deti z tried budovy druhého stupňa sa dočasne presťahovali do iných v rámci areálu. Požiadavky na provizórne umiestnenie žiakov pokryli špecializované učebne a priestory školského klubu,“ povedal J. Malík. Deti sa učia v „družinách“ a tie, čo mávali školský klub v týchto miestnostiach, zostávajú v bežných triedach.

Zástupcovia mesta požiadali dodávateľa podlahových krytín, AGS, s.r.o., z Prievidze o certifikát k použitému lepidlu. Zároveň mu zaslali aj reklamáciu k zmluve o dielo, aby krytinu odstránil a nahradil zdravotne neškodnou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava