M. Páleníková: V Adane to bolo vyhrotené

  • Šport / Basketbal
  • 9. decembra 2015, 08:59
  • Autor:T. Horký

Čajky sa víťazstvom nad Adanou Aski udržali v hre o postup do vyraďovacej časti Európskeho pohára. Rozhodovať sa o ňom bude v stredu, keď v Diplomat aréne privítajú Besiktas JK Istanbul. Piešťanské basketbalistky sú veľkým prekvapením EuroCupu a postup zo skupiny by bol ako z ríše snov. Uvedomujú si to aj samotné hráčky, čo nám potvrdila jedna z opôr celku Marta Páleníková.

► V stredu sa vám podaril ďalší skvelý výsledok, keď ste opäť zvíťazili v Turecku, tentoraz nad Adanou 72:63. Prezradíte nám svoje dojmy z tohto úspešného zápasu?
Bol to mimoriadne náročný duel. Hralo sa veľmi tvrdo a miestami sa to zvrhávalo do rôznych potýčok. Zápas mal však všetky parametre, ktoré by mal spĺňať súboj Európskeho pohára. Majú mnoho kvalitných hráčok, no my sme sa zomkli a hrali sme výborne kolektívne. Odzrkadlila sa všetka naša práca od začiatku sezóny a je odrazom toho, v akej sme momentálnej forme. Opäť sme si potvrdili, že môžeme poraziť aj silné družstvá. Pocity z víťazstva sú úžasné.

► Takmer počas celého zápasu ste viedli. Kde sa to podľa vás zlomilo a kedy ste si začali veriť, že už svoj náskok udržíte?

V tretej štvrtine sme im ušli na 15 bodov a dokázali sme si to ustrážiť. Keď Riquina Williams chodila do protiútokov, ťažko sa zastavovala. Bola ako buldozér. Podarilo sa im to trošku stiahnuť, ale v poslednej časti sme hrali dobre takticky a držali sme si stále náskok. Adana síce skúšala kontrovať trojkami, ale nepadli im tam všetky a už nás nedotiahli.

► S hráčkami Adany ste si vôbec nič nedarovali, zápas bol veľmi tvrdý a agresívny. Hrali ste už niekedy podobne vyhrotený zápas?

Takto tvrdé a vyhrotené stretnutie asi ani nie. Tri ich zahraničné hráčky nám po jeho skončení ani nepodali ruku. Asi ťažko znášali prehru. Paradoxne to boli tie tri, ktoré v súbojoch najviac bojovali. Miestami tam boli medzi nami slovné prestrelky a hecovačky. To v našej lige vôbec nebýva. Bolo to aj pre nás niečo nové a myslím si, že sme to ustáli dobre a nedali sme sa.

► Ako to vnímate vy hráčky? Máte radšej zápasy, ktoré sa hrajú vo vyhrotenej atmosfére, alebo pokojnejšie stretnutia?
Dá sa povedať, že väčšina zápasov sa hrá viac-menej pokojne. Toto bol vyložene hec z ich strany, chceli nás vyprovokovať nejakými nadávkami. Nič sme si nedarovali. Rozhodca tiež niečo pustil. Hlavne pod košom, tam boli lakte naozaj ostré. Čím má zápas väčší náboj, tak sa viac páči divákom, no aj pre nás je to atraktívne.

► Domáci fanúšikovia vytvorili v hale výbornú atmosféru. Oproti zápasu s Besiktasom to bola zmena
zažili ste pravé turecké peklo…

Ja to na ihrisku príliš nevnímam. Až keď som sedela na lavičke, zistila som, že na nás pískajú pri každom jednom útoku. Na druhej strane, keď povzbudzovali domáci tím, mala som miestami až zimomriavky, pretože to bolo ozaj super. Pekné od nich bolo, že napriek nášmu víťazstvu a vyhrotenému priebehu zápasu nám zatlieskali. Bolo to sympatické a športové gesto.

► Kľúčový zápas v EuroCupe odohráte už v stredu na domácej palubovke s Besiktasom JK Istanbul. V prípade víťazstva by ste sa výrazne priblížili k postupu do vyraďovacej časti. Čo bude dôležité, aby ste nadviazali na výkon z Adany?
Máme teraz náročný program, no myslím si, že sme na dobrej vlne. Pokiaľ budeme pokračovať v poctivosti a v kolektívnom výkone, môžeme byť úspešné.

► Dá sa povedať, že účinkovanie Čajok v Európskom pohári je veľkým prekvapením. Pomysleli by ste si pred sezónou, že budete hrať o postup?
Príliš si nepamätám, aké som mala od EuroCupu predsezónne očakávania. Určite som však nepredpokladala, že dvakrát zvíťazíme v Turecku. Je super, že sme stále v hre o postup a určite sa o to pobijeme zo všetkých síl.

Futbaloví tifosi prišli podporiť adanské basketbalistky a vytvorili výbornú atmosféru.

► Paradoxne ste oba zápasy vyhrali v Turecku a na domáce víťazstvo stále čakáte. Lepšia príležitosť ako v stredu proti Besiktasu už zrejme nebude…

Samozrejme, chceme vyhrať, aby sme postúpili, ale chceme aj spraviť radosť domácim fanúšikom. Tí sa z našich víťazstiev v Európskom pohári mohli tešiť iba na diaľku, preto by sme im to chceli v stredu vynahradiť a venovať im víťazstvo. Týmto by som aj chcela pozvať všetkých fanúšikov do Diplomat arény. Už proti Spartaku i teraz proti Good Angels Košice spravili výbornú atmosféru a veľmi nám to pomáhalo.

► S účinkovaním v EuroCupe sú späté aj nové cestovateľské zážitky. Hoci ste mali nabitý program, ako na vás zapôsobila Adana?
Bolo vidieť, že už sme v Ázii. Ja som príliš ani neopúšťala hotel. Nechcem povedať, že som sa bála, no nejako to tam na mňa nezapôsobilo. Všade bolo veľa ľudí a tým, že sme boli v podstate turisti a ešte aj rovnako oblečené, tak na nás divne pozerali. Nebolo to príliš príjemné.

► Určite ste vnímali, že situácia v Turecku nie je príliš pokojná. Zvlášť aj v okolí Adany, ktorá sa nachádza neďaleko sýrskych hraníc. Mali ste z tohto výjazdu nejaké obavy?
Hneď po pristátí som písala domov, že sme v poriadku. Asi som sa im aj ozývala častejšie ako obvykle. Mala som z toho trošku rešpekt, pretože mesto je blízko Sýrie.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel