Sestričky podávajú výpovede

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2015, 14:24
  • Autor:Viera Dusíková

Koncom novembra podalo hromadné výpovede v Poprade, Košiciach a v Prešove 722 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Vyjadrili tým nespokojnosť s úrovňou zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Chcú presadiť tri požiadavky. Žiadajú, aby zákon o odmeňovaní platil pre všetkých zdravotníkov, požadujú zvýšenie koeficientov pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež jej úpravu smerom nahor po každých troch rokoch praxe. V Piešťanoch sestry hromadné výpovede nepodali, ale niektoré tak spravili.

„V nemocniciach obyčajne funguje tendencia zastrašovať personál pri individuálnych rozhovoroch. Preto výpovede piešťanských sestier zatiaľ zbierala poverená osoba z regionálnej pobočky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Sú utajené, aby sestričky neohrozovali konfrontácie. Až keď nazbierame také množstvo výpovedí, aby sa ochromil chod zdravotníckeho zariadenia, sesterské odbory začnú konať a právnická kancelária SK SaPA podá v mene sestier hromadné výpovede,“ informovala Monika Nováková, viceprezidentka piešťanskej regionálnej komory SK SaPA.

Ak by podľa nej došlo k naplneniu požiadaviek zdravotníkov, ošetrovateľská starostlivosť sa na Slovensku zlepší. Nielen u nás, ale v celej Európe máme akútny nedostatok zdravotníckeho personálu. „Kým kedysi v piešťanskej nemocnici, kde som pracovala na internom oddelení, prevažovali mladé sestričky, teraz je situácia celoplošne, nielen v nemocnici, ale aj na mojom súčasnom pôsobisku v Národnom ústave reumatických chorôb, diametrálne odlišná,“ skonštatovala M. Nováková.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava