Piešťanský mestský rozpočet sa topí v chaose

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2015, 11:11
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Tvorba rozpočtu Piešťan sa dá charakterizovať i výrokom slabomyseľného kráľa z klasickej českej rozprávky o pyšnej princeznej: „Nariaďujem, čo som odvolal, a odvolávam, čo som nariadil.“ Inak sa len ťažko dá opísať bezradnosť členovia mestských komisií, ale i samotných poslancov nad postupom vedenia mesta.

Mestský rozpočet na daný kalendárny rok je najhlavnejší dokument na financovanie každodenného chodu samosprávy aj rozvojových programov. Po spracovaní textovej i tabuľkovej časti ho predkladateľ – mestský úrad – posunie do mestských komisií. Tie doň zapracujú svoje alebo od verejnosti prevzaté pripomienky a odporučia ho na schválenie. Rovnaký postup čaká mestskú radu a následne mestské zastupiteľstvo, kde ho poslanci uvedú do platnosti súhlasom nadpolovičnej väčšiny prítomných.

Už od augusta poslanci márne žiadajú vedenie mesta, aby organizovalo pracovné stretnutia k rozpočtu. Po novembrovom zastupiteľstve sa konečne dočkali a prednosta mestského úradu Eduard Strapatý im zaslal časový harmonogram jeho schvaľovania. Komisie mali 2. decembra najprv prerokovať rozpočty mestských organizácií – služieb mesta, mestskej knižnice a mestského kultúrneho strediska. V komisii pre financie a podnikanie pod vedením poslankyne Zity Brunckovej sa to udialo. V búrlivej debate si riaditeľky organizácií poznačili pripomienky s tým, že upravené rozpočty predstavia na druhý deň v komisii pre kultúru a názvoslovie pod vedením Adriany Drahovskej.

„Takýto chaos som ešte nezažila. Dva mesiace leží náš rozpočet na mestskom úrade a doteraz si ho nik ani len nevšimol,“ povedala na komisii pre financie a podnikanie riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava