Jozef Vojčiniak: „Participatívne“ prísľuby

  • Editoriál / Blogy
  • 8. decembra 2015, 10:22
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Čas vianočný, čas pokojný. I také prívlastky sa zvyknú dávať obdobiu, keď predvianočný zhon utíchne a my sa z pracovných povinností premostíme do pokoja rodiny.

Ale na mestskom úrade sa zrejme niečo také neudeje vďaka manažérskym zlyhaniam piešťanského primátora Miloša Tamajku, keď namiesto sústredenia sa na po prvý raz zostavovaný mestský rozpočet si v septembri vymyslel „zábavku“ a spôsobom takmer likvidačným vytriedil finančné oddelenie, ktoré sa každý rok primárne rozpočtom zaoberá.

A ako by nebolo dosť komplikácií, pri vylievaní špinavej vody z válova po kontrole šafárenia s verejnými prostriedkami na mestskom úrade ocitla sa z kola von aj dovtedy primátorom velebená prednostka Dáša Reháková. Práve tá mala ako inžinierka ekonómie namiesto dlhoročných skúsených „financmajsteriek“ rozpočet spasiť.

Možno by si každý aspoň trochu skúsený manažér povedal, že stačí a komplikovanejšie to s tvorbou rozpočtu už ani nemôže byť. Ale primátor veru nie, na rozpočet vymyslel ešte ďalší fígeľ a s veľkou pompéznosťou ohlásil na stránke mesta aj v politickom schránkovom plátku svoje vyhlásenia, že ide pripraviť pre mesto Piešťany rozpočet participatívny.

K vyhláseniu pripojil i podivné tvrdenia o tom, ako ho s dôchodcami prerokoval a k tvorbe participatívneho rozpočtu sa stretne aj s tretím sektorom. Následne sa zjavila pozvánka na jeho besedu s obyvateľmi mesta a neziskovými organizáciami o tvorbe takéhoto rozpočtu.

Politický marketing ako z veľkej učebnice. Ako to však v poslednej dobe v Piešťanoch býva až príliš často, reči sa hovoria a „skutek utek“, ako sa výstižne vyjadrujú naši bratia Česi.

Na stretnutí s dôchodcami si pán primátor len tak nezáväzne podiskutoval o čomkoľvek, iba nie o rozpočte, a potom im rozdal magnetky a kvety.

Ale excelentná blamáž nasledovala až na ohlásenom stretnutí s primátorom k participatívnemu rozpočtu v kine Fontána. Všetci pozvaní sa dostavili a chýbal jedine samotný pozývateľ Miloš Tamajka. Namiesto neho sa však dostavil jeho zástupca Michal Hynek, ktorý sa zmohol na prázdne reč o spolupráci s obyvateľmi, odovzdal slovo odborníkovi na participatívny rozpočet z Bratislavy, a keď mali nastať konkrétne otázky verejnosti, ako si to predstavujú v Piešťanoch, zo sály ufrngol, lebo je vraj pracovne zaneprázdnený.

A tak sa Tamajkove sľuby o participatívnom rozpočte vzápätí ako mydlová bublina rozplynuli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela