Podozrivého z vraždy obvinili

  • Spravodajstvo / Región
  • 3. decembra 2015, 08:06
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V prípade Róberta R., podozrivého, že s len trinásťročným synom Patrikom na konci leta na smrť dobil za gymnáziom vo Vrbovom Mareka Kalužu, už padli prvé obvinenia. Polícia uzavrela obnovené vyšetrovanie lúpeže a fyzického napadnutia od neho o generáciu staršieho človeka v úvode tohto roku. V prípade násilnej smrti M. Kalužu vyšetrovanie zatiaľ ešte nie je ukončené.

Róbert R. so synom Patrikom podľa miestnych vo Vrbovom sú násilnosťami roky povestní. Starší z dvojice pred časom bezdôvodne napadol aj Marekovho mladšieho brata, za čo mu Obvodný úrad v Piešťanoch udelil páreurovú pokutu. Bitkár, povzbudený bezzubou spravodlivosťou, nemal problém napádať aj ďalších ľudí, o čom svedčí i zmlátený a okradnutý sused z bytovky, kde otec so synom vo Vrbovom žili.

V tomto prípade policajti z miestneho policajného oddelenia dokonca „vyšetrovaním“ zistili, že sa vraj nič nestalo, čo aj konštatovali spolu s Okresným úradom v Piešťanoch. Napadnutý muž sa však nevzdal a proti postupu oboch štátnych inštitúcií podal sťažnosť na prokuratúru.

Polícia postupovala nezákonne


Námestníčka okresného prokurátora Michaela Marková vyšetrovaním potvrdila, že kompetentní pri vyšetrovaní postupovali protizákonne: „Vzhľadom na nezákonnosť opatrenia Okresného úradu Piešťany o odložení veci prokurátor podal protest s návrhom napadnuté opatrenie ako nezákonné zrušiť a následne postúpiť vec orgánu činnému v trestnom konaní.“

Obnovené policajné vyšetrovanie už neriešili muži zákona z obvodného oddelenia vo Vrbovom a podľa informácií trnavskej krajskej policajnej hovorkyne Martiny Kredatusovej, ktoré poskytla Piešťanskému týždňu, polícia obvinila muža z lúpeže a ublíženia na zdraví.

Ak by policajti v minulosti konali tak, ako majú napísané na dverách svojich áut – „pomáhať a chrániť“, Róbert R. zrejme už dávno skončí za mrežami a syna nemôže priúčať brutalite a násilnostiam. Podľa odborných lekárskych vyšetrení, uskutočnených po ich zločine, sú v trinásťročnom chlapcovi tak hlboko vryté, že i keď vďaka nízkemu veku sa trestu za svoj čin vyhne, otcovu výchovu len ťažko z duše odstráni.

Zomrel, lebo bránil kamaráta


Aj napriek neukončenému vyšetrovaniu vraždy doterajšie zistenia polície o okolnostiach smrti M. Kalužu vyrážajú dych. Dianie osudnej noci opísali svedkovia.
Z brutálnej bitky sa Marek už neprebral. Predchádzal jej útok rozzúrenej dvojice na Roberta P. Marek sa s ním len náhodne ocitol na jednom mieste pred miestnym gymnáziom.
Po slovách adresovaných od dvojice útočníkov na Roberta P. – „Čo čumíš?“ – nasledoval prudký útok. Množstvo úderov päsťou do tváre ho načisto paralyzovalo a nevládal sa brániť. Zastanie našiel v Marekovi. Zúrivcov vyzval, aby dobitého mladíka nechali na pokoji, čo Robertovi P. doprialo čas na panický útek. Netušil však, že Marek zostal na mieste a Patrik s otcom agresivitu preorientovali na jeho ochrancu.

Róbert R. sa podľa svedkov

Otec svojho syna k útoku povzbudzoval


Ďalšie udalosti opísal svedok, ktorý útok videl z okna neďalekej bytovky. „Zabime ho, zabime ho. Ja ti ukážem, ako nás v škole učili zabíjať židov. Pozri, ako mi celý prst vbehol do jeho oka,“ hlasné slová dostali svedka z postele a išiel sa cez okno pozrieť, čo sa vonku deje. Pod oknami gymnázia uvidel dve siluety, jednu silnejšej postavy a druhú útlejšiu. „Silnejší sedel pričupený a opretý o múr gymnázia a útlejší do niečoho na zemi intenzívne kopal spôsobom, že dvihol nohu a údery dopadali chodidlom,“ opísal situáciu. Z okna počul, že niekto hlasne chrčí, z čoho vydedukoval, že útočník skáče zrejme po človekovi, a tak telefonicky privolal políciu. Kým dorazila, bezvládne ležiacej obeti sa ušlo ešte množstvo kopancov. M. Kaluža zraneniam tesne po prevoze do nemocnice podľahol.

Na výsledky vyšetrovania čaká za mrežami


Róberta R. aj so synom polícia po pár hodinách zatkla. Starší z dvojice čaká na výsledky vyšetrovania za mrežami. Maloletý Patrik je trestne nepostihnuteľný a podľa našich informácií skončil v špecializovanom detskom diagnostickom ústave.
Záujem o neho však prejavila matka. Zo spoločnej domácnosti pre násilie, neutíchajúce ani po rozvode, ušla pred časom až do východoslovenskej metropoly.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 1. decembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel