M. Hynekovi nadelili domáce úlohy

  • Spravodajstvo
  • 3. decembra 2015, 08:24
  • Autor:pror

Viceprimátorova snaha o dotovanie leteniek nemeckým dôchodcom neprešla vo štvrtok 26. novembra ani piešťanským mestským zastupiteľstvom. Zámer na navýšenie dobrovoľného príspevku do organizácie Rezort Piešťany vo výške 30-tisíc eur, podľa neho určený na dotovanie leteniek pre nemeckých návštevníkov Piešťan, predstavil Michal Hynek aj 10. novembra na rokovaní mestskej rady, ktorá zo zákona vždy predchádza zastupiteľstvu.

Členovia rady mu vtedy vysvetlili, že takéto zdôvodnenie na zvýšenie dobrovoľného príspevku je veľmi nešťastné a na zastupiteľstve zrejme i pre poslancov neprijateľné, a tak viceprimátor upravil dôvodovú správu, predloženú do zastupiteľstva.

„Na základe žiadosti o navýšenie príspevku do Rezortu Piešťany o 30-tisíc eur pre rok 2016 za účelom marketingu a propagácie mesta Piešťany v Nemeckej spolkovej republike, ktorej súčasťou bude i obnovenie letov Berlín – Piešťany vám predkladáme tento materiál. Navýšenie príspevku navrhujeme riešiť formou jednorazového poskytnutia dobrovoľného členského príspevku pre rok 2016. Propagácia mesta Piešťany v súvislosti so znovuobnovením linky Berlín – Piešťany by bola prínosom k rozvoju cestovného ruchu v regióne, predovšetkým v oblasti kúpeľníctva. Hlavným podnetom vzniku tejto linky je totiž preprava nemeckých turistov do piešťanských kúpeľov. Ročne navštívi piešťanské kúpele niekoľko tisíc nemeckých turistov. Toto číslo však postupne klesá. Priame spojenie Berlína s Piešťanmi by znižovanie počtu nemeckých turistov mohlo nielen zastaviť, ale aj zvýšiť,“ uvádza ako účel navýšenia v dôvodovej správe M. Hynek.

I k takto preformulovaným dôvodom mali poslanci výhrady. „Viete presne zadefinovať, koľko tisíc turistov Piešťany navštevovalo, o aké číslo sa ich počet znížil a o aký počet by sa v prípade dotácie mohol zvýšiť?“ opýtal sa viceprimátora poslanec Martin Cifra (NEKA).

Viceprimátor nevedel. Poslanec Remo Cicutto upozornil, že takéto zdôvodnenie sa dá chápať aj ako nepriama štátna pomoc a zvýhodňovanie jedného podnikateľa dotáciou adresovanou cez Rezort Piešťany. Poslanec sa M. Hyneka tiež pýtal, či účel dotácie prerokoval s ostatnými členmi organizácie, aby príspevok neskončil v inom projekte. O použití finančných prostriedkov totiž rozhoduje správna rada Rezortu Piešťany, a nie mestské zastupiteľstvo. Viceprimátor dostal aj otázky, či rokoval s kúpeľmi, keďže mesto by na základe jeho návrhu dotovalo primárne ich hostí.

Na otázky M. Hynek odpovedal záporne alebo ich nevedel poslancom zdôvodniť.

Viceprimátorove „neodpovede“ inšpirovali poslankyňu a zároveň stredoškolskú učiteľku Ivetu Babičovú (SDKÚ-DS) a M. Hynekovi odporučila na domácu úlohu exaktnejšie si problematiku naštudovať, materiál o fakty a konkrétne čísla doplniť a až potom predložiť na rokovanie do zastupiteľstva, aby sa vôbec mali poslanci podľa čoho rozhodnúť.

Návrh na navýšenie dobrovoľného príspevku do Rezortu Piešťany viceprimátor z rokovania nakoniec stiahol.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 1. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav