Poštovú známku pokrstila Lívia Klausová

  • Spravodajstvo
  • 2. decembra 2015, 13:52
  • Autor:am

Slávny obraz výtvarníka Alfonsa Muchu s názvom Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia sa stal motívom novej poštovej známky. Do života ju slávnostne uviedli v stredu 25. novembra v kaviarni piešťanského hotela Thermia Palace.

Maľba je opradená pestrou históriou. V súčasnosti sa vyníma nad dverami hotelovej jedálne a zrejme znázorňuje Muchovu dcéru, liečiacu sa v piešťanských kúpeľoch. Nie vždy to tak však bolo. Za nevyjasnených okolností obraz zmizol 19. októbra 2000, no o štyri roky neskôr ho pri plánovanom predaji zaistili českí kriminalisti a vrátili späť do Piešťan.

Teraz sa vďaka autorovi Františkovi Horniakovi stal motívom poštovej známky. „V roku 2011 počas práce na jednej piešťanskej známke som sedával v jedálni aj s Alexandrom Urminským a vtedy vznikol zaujímavý nápad dať tento obraz na známku,“ prezradil F. Horniak. „Pre netypický tvar sa celý na ňu nedá umiestniť, zameral som sa na Muchovu dcéru,“ opisuje výrez s dievčaťom.

Uvedenia do života sa zhostila aj Lívia Klausová, manželka bývalého prezidenta Českej republiky a súčasná veľvyslankyňa tejto krajiny na Slovensku. S ďalšími krstnými rodičmi pokropila tlačový list vodou z piešťanských termálnych prameňov.

Výnimočný kúsok si prišlo zakúpiť mnoho filatelistov. „Táto známka je považovaná skôr za zberateľskú verziu, no je použiteľná aj v poštovom styku,“ informoval Martin Vančo, vedúci odboru Poštovej filatelistickej služby Slovenskej pošty. Známka vyjde v náklade 80-tisíc kusov, jej nominálna hodnota je 1,20 eur.

Reprofoto.

Na podujatí zároveň vyhlásili anketu o najkrajšiu slovenskú známku za rok 2014. „Anketa sa koná od roku 1963, keď ju vyhlásil český denník Mladá Fronta. Tradícia sa v oboch nástupníckych štátoch zachovala aj po rozdelení Československa,“ nechal sa počuť Miroslav Bachratý, člen rady Zväzu slovenských filatelistov. Prvé miesto získal rytec Muchovej známky F. Horniak za dielo s názvom Portrét manželky Žofie.

Zároveň s krstom poštovej známky uviedli vo výstavnej sieni Vila dr. Lisku výňatky Muchovej tvorby. „Výstava má tri časti. Jedna je venovaná vzťahu A. Muchu k Piešťanom, ako sa sem chodil liečiť, rovnako tiež jeho dcéra a manželka. Druhá časť predstavuje výber z tvorby autora, tretia je venovaná známkovej tvorbe,“ komplexne predstavil expozíciu Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea. Výstava potrvá do 10. februára 2016.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 1. decembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav