GREENPEACE: Skládka plná vytekajúcich jedov

  • Spravodajstvo / Región
  • 2. decembra 2015, 15:40
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Podľa starostu len niekoľko kilometrov od Piešťan vzdialeného Pastuchova, Štefana Huszára, je narábanie s odpadom na smetisku neďaleko obce doslovne ekologickým terorizmom. Jeho slová potvrdzuje aj nedávna policajná razia za účasti armádnych chemických špecialistov. Správu o stave okolia zverejnila i ekologická organizácia Greenpeace Slovensko a výsledky ich skúmania sú alarmujúce.

Greenpeace je zhrozený


„Tretieho novembra 2015 naši zamestnanci odobrali vzorky vody, vytekajúcej priamo z pozemku skládky, ako aj sedimenty z blízkeho jazierka, kde sa voda stekajúca z pozemku skládky dlhodobo hromadila,“ informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Vo vodnej vzorke preverovanie preukázalo prítomnosť až 15 znečisťujúcich látok. „Existuje vážne podozrenie, že mnohé škodlivé látky nie sú bezpečne uložené, ale unikajú z areálu. Nebudeme polemizovať o tom, ako sa na skládke nakladá s nebezpečným odpadom, ale určite nie je v poriadku, ak sú nebezpečné látky mimo areálu skládky v rozsahu a koncentráciách, prekračujúcich hodnotu PNEC, aké sa potvrdili v našich vzorkách,“ uviedla koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko Katarína Nikodemová.

Výsledky odberov a analýz predstavitelia Greenpeace Slovensko odoslali samosprávam obcí a miest v okolí skládky. Poslali tiež podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia s výzvou, aby riadne preverila, či prevádzkovateľ skládky koná v súlade so zákonom, keď sa nebezpečné látky našli aj mimo jeho areálu.

Na skládke v Pastuchove často zasahovali i hasiči.

Pastuchov zahalený štipľavým dymom


Obyvatelia Pastuchova, situovaní najbližšie k smetisku Vlčie hory, na problémy poukazujú už dlhodobo. „Nás sa ten problém týka bezprostredne. Máme v katastri obecný zdroj pitnej vody a ľudia majú i vlastné studne. Ak tie chemikálie preniknú do spodných vôd, nechcem domyslieť dôsledky na životy ľudí,“ vyjadruje obavy Š. Huszár.

Obrovský je i počet zásahov hasičov na tomto mieste pri požiaroch za posledné roky. V roku 2011 hasili oheň až päť dní a obec v tom čase zahaľoval ťažký štipľavý dym.

Nedovolia kauzu zamiesť pod koberec


Či sa konečne so skládkou niečo udeje, ukáže zrejme v najbližšom období policajné vyšetrovanie. Zatiaľ sú kompetentní na informácie skúpi. „Mobilný odberový tím vzorky podľa požiadavky ministerstva vnútra odovzdal policajnému zboru. Vzhľadom k vyšetrovaniu nemôžu zástupcovia Ozbrojených síl SR zverejniť výsledky predbežnej analýzy,“ informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Organizácia Greenpeace však v najbližších dňoch podá podnet na generálnu prokuratúru pre vážne podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu ohrozenia a poškodzovania životného prostredia. Environmentalisti tiež vyzvali všetky príslušné orgány, aby zverejnili výsledky analýz a kontrol zo zásahu zložiek Integrovaného záchranného systému a policajného zboru. „Nedovolíme, aby niekto túto kauzu zamietol pod koberec,“ uzavrela K. Nikodemová.

O stanovisko sme požiadali aj prevádzkovateľa skládky, na naše telefonáty však do uzávierky nereagoval.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava