Tvrdí džentlmeni v Piešťanoch

  • Šport / Ostatné športy
  • 27. novembra 2015, 12:43
  • Autor:T. Horký

Sobotné popoludnie patrilo v Piešťanoch ragby. Futbalový štadión PFK Piešťany sa premenil na ihrisko tohto tvrdého, no zároveň férového a džentlmenského športu. Uskutočnili sa tu dva zápasy v 15-tkovom ragby. Sily si medzi sebou zmerala slovenská reprezentácia do 18 rokov s českým celkom TJ Sokol Mariánske Hory a v druhom stretnutí Výber slovenskej ligy s tímom RC Dragon Brno.

Na úvod si to medzi sebou rozdali hráči TJ Sokol Mariánske Hory proti slovenskému reprezentačnému výberu do 18 rokov. Slovenský celok bol zaujímavý aj pre piešťanských fanúšikov, nakoľko kostru tímu tvoria hráči z Rugby Union Clubu. Slováci síce zápas prehrali tesne 13:15, no za svoj výkon sa rozhodne hanbiť nemusia. „Duel bol z oboch strán dobrý a ukázal nám, na čom ešte máme popracovať. Veľké problémy nám robia štandardné situácie, hlavne mlyny. Dobudúcna je to však veľký prísľub, či už v piešťanskom, alebo celoslovenskom ragby do 18 rokov. Nechcem chlapcov vynášať niekam do nebies a chváliť ich, ale nehrali zle a určite sa na ich výkonoch dá stavať,“ zhodnotil stretnutie tréner Slovenska Vladimír Kubala.

Základ slovenského tímu tvorili hráči z Piešťan, konkrétne až 17 chlapcov. Hoci sa tomuto športu venujú len krátku dobu, je v nich vidieť zápal pre hru a postupné zlepšovanie sa. Tieto slová potvrdil aj V. Kubala: „Piešťanom som prišiel pomôcť s tým, že naša únia by tu chcela spraviť centrum ragby do 18 rokov, pretože kostru tímu tvoria práve Piešťanci. Za tých pár mesiacov zaznamenal výkonnostný progres. Bolo ho vidieť napríklad v sedmičkovej maďarskej lige. Tu sa chlapci zúčastnili turnaja a vyhrali nad súperom, ktorému pred polrokom jednoznačne podľahli. Ragby ide v Piešťanoch hore, je to na dobrej ceste, no tá bude ešte dlhá a tŕnistá.“

Tréner Vladimír Kubala rozdáva posledné taktické pokyny.

V Piešťanoch to už bola niekoľká akcia tohto tvrdého, no zároveň džentlmenského športu. Trénerovi „osemnástky“, ktorý je zároveň športovým riaditeľom Slovenskej ragbyovej únie, sme položili otázku, prečo sa dejiskom podobných podujatí stávajú práve Piešťany. „Sú malé mesto, to je v tomto prípade výhodou. Mládež sa tu celkom venuje športu. Je tu niekoľko hráčov, ktorí hrali futbal, hádzanú alebo iné športy. Prešli k ragby a zatiaľ ich to stále drží. Komunita v Piešťanoch má k sebe blízko a drží viac pospolu ako vo veľkom meste. Aj preto sme sa rozhodli niektoré zápasy a turnaje organizovať tu,“ uviedol V. Kubala.

Skvelý ohlas spravili ragby najmä nedávno skončené majstrovstvá sveta v Anglicku. Jedna z najlepších a najveľkolepejších športových udalostí posledných rokov zaujala aj množstvo laikov a možno i budúcich záujemcov o ragby. Je o tento šport zvýšený záujem aj na Slovensku? „Z mojej funkcie športového riaditeľa evidujem e-maily i telefonáty od ľudí, ktorí sa o ragby zaujímajú. Snažíme sa verejnosť čo najviac informovať, máme to aj na svojich webstránkach. Majstrovstvá sveta mali úžasný ohlas a išlo o top športovú akciu roka. Aj slovenské ragby sa začína dostávať do povedomia. Začína si ho všímať i ministerstvo školstva, tak nám, dúfam, v budúcnosti poskytne podporu,“ prezradil tréner.

Momentka z autového vhadzovania.

Veľký podiel na tom, že ragby v Piešťanoch zažíva rozkvet, má klub Rugby Union Club. Za oddiel zhodnotil ragbyový deň Filip Kráľ: „V prvom rade sa chcem ospravedlniť za kolegov Terryho Purtona a Jamesa Begga, ktorí sa z rodinných dôvodov nemohli zúčastniť tejto skvelej rugby udalosti. Ďalej by som chcel vyzdvihnúť tvrdú prácu realizačného tímu na čele s V. Kubalom. Z môjho pohľadu spočiatku na chlapcoch bola cítiť zápasová nervozita, ale hlavne vďaka podpore divákov sa jej postupne zbavovali. Prvý polčas nám nevyšiel podľa predstáv, ale druhý stál naozaj za to. Hra sa vyrovnala a naši chlapci sa aj bodovo dotiahli na skúsenejších rovesníkov z Čiech. Za výsledok 13:15 sa absolútne nemáme prečo hanbiť. Avšak vieme, na čom je nutné ešte popracovať. Teraz sa musíme sústrediť opäť na tréning a tvrdú prácu, ktorá nás čaká pred budúcoročnými majstrovstvami Európy v Andorre.“

V ďalšom stretnutí si zmeral sily výber slovenskej ligy s RC Dragon Brno, slovenskí ragbisti podľahli českému klubu 10:17.

Zostava slovenskej reprezentácie do 18 rokov:



Dávid Drozd, Martin Kováč, Jakub Augustín, Adam Scherer, Pavlo Osypenko, Tomáš Opial, Michal Liška, Lukáš Chmelo, Lukáš Kováč, Dominik Guláš, Tomáš Škrabák, Lukáš Kessl, Dávid Košťál, Jakub Klčo, Filip Bobek, Lukáš Pomajbo, Lukáš Marek (všetci RUC Piešťany), Antoine Louise, Anatolis Vozinis, Arthur Lienard (všetci RK Bratislava)

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 24. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek