J. Beňačka: Sme rok po voľbách – a čo ďalej?

  • Spravodajstvo
  • 27. novembra 2015, 12:26
  • Autor:Jozef Beňačka

Od posledných volieb do miestnych samospráv uplynul rok. V Piešťanoch znamenali výmenu primátora a troch štvrtín poslancov ako prejav vôle voličov, ovplyvnených volebnou kampaňou vedenou cez neobjektívne médiá a sociálne siete s obsahom: Všetko musí byť inak. Je?

V Čechách sa primátor volí z radov poslancov. Výhodou je, že má pri rozhodnutiach podporu väčšiny v zastupiteľstve. Na Slovensku sa volí primátor priamo. Ak kandiduje ako súčasť koalície a jeho kolegovia tvoria v zastupiteľstve väčšinu, má istú podporu poslancov. Aj také obdobie sme už mali v histórii Piešťan. Ak za primátora kandiduje nezávislý kandidát, väčšinovú podporu musí získať od poslancov zastupiteľstva, reprezentujúcich rôzne strany a zoskupenia. Aj také sme už mali – posledné tri volebné obdobia. I keď sa názory často rozchádzali a prichádzali polemiky a emocionálne vypäté situácie (a niekedy aj celkom zbytočné), primátor aj väčšina poslancov museli nájsť v zásadných veciach spoločnú reč. Šlo to, ak vystúpili do popredia cit pre hľadanie kompromisu, ústretovosť, tolerancia a potlačili sa mocenské chúťky a exhibicionizmus. Tieto potrebné atribúty dnes podľa mňa absentujú – a výsledok?

Primátor nemá podporu nikoho (možno jedného) a väčšinu v parlamente mesta tvorí skupina poslancov s hlavným reprezentantom, konkurentom súčasného primátora v boji o primátorské kreslo. Výsledok systematického osočovania z jednej strany a ignorácie z druhej strany je logický: znechutenie občanov, žiadna spolupráca mesta a poslancov – proste agónia (v medicíne postupný proces ubúdania životných prejavov) trvajúca už rok.

Voliči pred rokom rozhodli, že všetko musí byť inak. Je to inak. Či lepšie, na to si musí každý zodpovedať sám: aj volič, aj zvolený kandidát. Skúsenosťou poučený volič sa môže znova (rovnako alebo aj inak) rozhodnúť až o tri roky. Novozvolení reprezentanti mesta môžu v sebe absentujúce atribúty objaviť aj skôr – prial by som to Piešťanom a ich obyvateľom. K tomu musia „prekročiť svoj tieň“ všetci posledný rok aktívni účastníci „prekáračiek“ v zastupiteľstve. Je mi ľúto – a nemusíte súhlasiť s mojím názorom, podporeným skúsenosťami poslanca, nie lekára – že to asi zostane len pri tom prianí. Na liečbu agónie treba iný team – škoda premárnených štyroch rokov.

Poznámka redakcie



Teší nás v poslednom období zvýšený záujem poslancov piešťanského mestského zastupiteľstva o reakciu na dianie v komunálnej politike prostredníctvom Piešťanského týždňa. Je to aj v súlade so smerovaním redakcie poskytnúť občanom čo najširšie spektrum informácií. Preto sme sa rozhodli zaradiť do nášho periodika (ne)pravidelnú rubriku Názory poslancov.
Za prezentovaný obsah však zodpovedajú autori, redakcia Piešťanského týždňa sa s niektorými ich názormi nestotožňuje a nepovažuje ich v niektorých prípadoch ani za faktograficky presné. Vyhradzujeme si však právo nezverejňovať tie, ktoré priamo nesúvisia s problematikou, prerokovávanou na mestskom zastupiteľstve, či hoci aj v štylistickej parabole dotýkajúce sa náboženského presvedčenia, rasovej neznášanlivosti či národnostných urážok.
Tibor Hlobeň, šéfredaktor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav