Zomrel najstarší kolkár nášho okresu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. novembra 2015, 15:22
  • Autor:šg

Rodinní príslušníci, priatelia a známi sa v piatok 20. novembra na cintoríne vo Veľkých Kostoľanoch naposledy rozlúčili s Jozefom Porubským (85). Jeden z najznámejších občanov Veľkých Kostolian bol v obci obľúbeným človekom.

Napriek tomu, že už ako 50-ročný ovdovel a musel sa starať o najmladšie z troch žijúcich detí, dcéru Ľubicu, chuť do života nestratil. Popri práci stolára v piešťanskej Tvorbe a rodine sa venoval aj svojim záľubám. V miestnej dychovej hudbe hrával 15 rokov na krídlovke, venoval sa aj rybárčeniu a v zimných mesiacoch chodil spoluobčanom robiť „zabíjačky.“ Rád si však zahral aj karty – hlavne mariáš či žolíka.

J. Porubský bol aj zanieteným športovcom. Napriek nevysokému vzrastu bol vo Veľkých Kostoľanoch 15 rokov futbalovým brankárom a rekreačne sa venoval aj kolkom. V obci kolkáreň nemajú, preto chodieval do Piešťan. Najskôr na starú dvojdráhu Na salaši, neskôr na dnešnú štvordráhu. Pre zaujímavosť, J. Porubský bol najstarším aktívnym hráčom v histórii mestskej kolkárskej ligy. Kolky hrával súťažne ešte v osemdesiatke, pričom jeho súpermi boli neraz aj o tri generácie mladší kolkári.

V posledných rokoch mu už zdravie toľko neslúžilo, no napriek tomu z času na čas navštívil kolkáreň, aby pozdravil svojich priateľov a povzbudil kolkárov. Aj pri našom poslednom telefonickom rozhovore prisľúbil, že sa príde pozrieť na zápasy mestskej ligy, ktorú tak rád hrával. Žiaľ, už nepríde. Pred týždňom tento večný optimista, rozdávač dobrej nálady a skvelý človek vydýchol naposledy.

Česť Tvojej pamiatke, Jozef!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava