Bančania majú kroniku aj na internete

  • Spravodajstvo / Región
  • 26. novembra 2015, 08:34
  • Autor:am

Elektronické médiá v súčasnosti naplno ovládajú svet, ľudia z pohodlia domova pracujú, vzdelávajú sa a získavajú nové informácie. Online si môžete preštudovať už aj kroniku obce Banka. Do elektronickej podoby ju prepísal jej len 19-ročný obyvateľ Viktor Vrábel.

Mladý Bančan sa do prepisovania 282-stranovej knihy z pera kronikára Alexandra Murína pustil v júli. „História obce je zaujímavou témou pre mnohých obyvateľov. Online kronika mi pripadalo ako najlepšia možnosť našu dedinu aj spropagovať,“ prezradil V. Vrábel a dodal: „Najprv som si kroniku vypožičal z obecného úradu, prefotil každú dvojstranu a začal prepisovať. Po niekoľkých týždňoch sa pridala aj Zuzana Šmehlíková. Dal som to dokopy, skontroloval pravopis a tiež, či sa nič neopakuje alebo nechýba.“

Aktívnemu študentovi práca na kronike zabrala rekordných 220 hodín: „Veľmi sa mi to páčilo, robota ma bavila. Pri prechádzkach po obci teraz rozmýšľam, kde aká budova stála.“ Prepísať 70-tisíc slov stálo veľa hodín práce, no polovicu času mu zabrala obrazová úprava elektronickej verzie. „Naučil som sa lepšie robiť v grafickom programe, takže to malo pre mňa ďalší prínos,“ informoval V. Vrábel o snahe umiestniť na každú stranu ilustráciu, fotografiu alebo koláž.

Kronika datuje historické míľniky nielen v Banke, ale i v blízkom okolí až do obdobia 250-tisíc rokov pred naším letopočtom. Okrem veľkolepých osláv či obecných udalostí sa často spomínajú aj bývalé hradné múry. „Hrad Bana patrí medzi doposiaľ neobjasnené a tajomné stránky života naddunajských Slovanov žijúcich na tomto území v 9. a 10. storočí a Slovákov z 11. až 13. storočia. O existencii hradu však niet pochýb,“ píše sa v kronike.

stiahnuť na stránke obce.

Keďže elektronickú verziu sprístupnili len prednedávnom, výrazné odozvy na nezvyčajné úsilie mladého vysokoškoláka zatiaľ nejestvujú. Starostka obce Tatiana Julinyová však prezradila, že na obecnom úrade sú s digitálnou kronikou spokojní.

Každý záujemca si ju môže zdarma stiahnuť na oficiálnej webovej stránke obce www.obecbanka.sk.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 24. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav