Masters plavci excelovali v Poľsku

  • Plávanie / Šport
  • 25. novembra 2015, 14:40
  • Autor:ak

Desať slovenských rekordov vo veteránskych kategóriách a 31 medailí vybojovaných na medzinárodných Majstrovstvách Poľska v plávaní masters zaznamenalo 13 slovenských plavcov v dňoch 13.-15. novembra v meste Gliwice. Medzi 585 plavcami z poľských klubov, Maďarska, Slovinska, Ukrajiny, Českej republiky a Slovenska sa štvorica Piešťancov Juraj Horil, Anna Kičinová, Pavol Škodný a Lucia Vachanová predviedla vo veľmi dobrom svetle. Na celkovej slovenskej bilancii sa podieľali 12 medailami a dvomi zlepšenými slovenskými rekordmi.

Šampionát usporiadal domáci oddiel veteránskych plavcov podporovaný magistrátom vyše 200-tisícového mesta Gliwice v bazéne Olimpijczyk. Tento plavecký stánok bol vybudovaný medzi ďalšími 44 bazénmi s olympijskými parametrami v krajine v posledných troch rokoch.

Z piešťanských masters plavcov sa najviac darilo A. Kičinovej, ktorá k zisku zlatej medaily a titulu medzinárodnej majsterky Poľska za 200 m motýlik pridala tri striebra – na 200 m prsia v novom slovenskom rekorde, na 100 m motýlik v osobnom rekorde a na 50 m motýlik. Kolekciu doplnila dvomi bronzovými medailami na 100 m prsia v slovenskom rekorde a na 50 m prsia. Stala sa najúspešnejšou zberateľkou medailí spomedzi slovenských plavcov.

L. Vachanová vyplávala striebornú medailu na 200 m voľný spôsob a dve bronzové na 200 m znak a 400 m voľný spôsob. Je obdivuhodné, že napriek dlhšej absencii v tréningovom bazéne sa dokázala rýchlo dostať na úroveň svojich osobných masters výkonov. P. Škodný pridal k medailovej bilancii dve tretie miesta na neočakávaných motýlikových tratiach – 100 a 200 m, obe v osobných rekordoch, a na druhom mieste skončil na náročnej trati 400 m polohové preteky. Za zmienku stojí to, že na dlhej motýlikovej trati sa výrazne priblížil k slovenskému rekordu v tejto vekovej kategórii. Najmenej spokojný odchádzal z Poľska J. Horil, keď jeho úsilie bolo odmenené len vylepšeniami osobných výkonov, čo však treba tiež oceniť vzhľadom na jeho možnosti plaveckej prípravy. Piešťanci si po dlhšom čase „strihli“ štafetu 4×50 m polohové preteky mix, kde sa im ušlo piate miesto.

Medzinárodný šampionát Poľska býva pre masters plavcov tradične vyvrcholením zimnej sezóny. Pred veteránskymi plavcami už teraz stojí veľká výzva – majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v olympijskom bazéne v Londýne v máji 2016. A to už stojí za námahu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 24. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín