O bezpečie sa postarajú smartové telefóny

  • Spravodajstvo
  • 24. novembra 2015, 09:20
  • Autor:pror

Pilotný projekt, majúci za úlohu zvýšiť bezpečnosť obyvateľov Piešťan, spúšťa mestská polícia so spoločnosťou BeeSafe. Ich mobilná aplikácia v prepojení s počítačmi mestskej polície má zabezpečiť rýchle privolanie pomoci v prípade ohrozenia.

Mobilná aplikácia slúži ako osobný ochranca v mobile. Jej užívateľ je po jej stiahnutí napojený na systém mestskej polície a môže si ešte zvoliť ďalších ľudí na zaslanie správy o ohrození. BeeSafe zároveň chráni aj súkromie a osobné údaje užívateľov, pretože nikomu neposkytuje žiadne informácie, kým nie je občan v skutočnom ohrození.
Ako to v praxi funguje, vysvetlil zastupujúci náčelník mestských policajtov Peter Gogol: „Ak prechádzate nebezpečným miestom, aktivujete mobilnú aplikáciu a tá po určitom časovom intervale automaticky zavolá na pracovisko našej stálej služby. Operátor na monitore uvidí mobilné číslo a podľa lokalizačných súradníc i miesto, kde sa nachádzate. Okamžite volá spätne na mobil, prostredníctvom aplikácie žiadajúci o pomoc, a ak sa nik nehlási, na miesto vyráža najbližšia hliadka mestskej polície.“
Pred anonymným zneužitím systém chráni nemožnosť utajenia telefónneho čísla. Zobrazí sa policajtom na monitore i v prípade, ak zvolíte v mobile možnosť volať utajene.

„Nehrozí ani zneužitie polície. Stiahnutie aplikácie nám neumožňuje sledovať pohyb telefónu. To sa dá, až keď aktivovaná aplikácia vyšle signál o pomoc. Až potom sa zobrazia lokalizačné informácie a telefónne číslo osoby v núdzi,“ povedal P. Gogol. Mestskí policajti chcú obyvateľom mesta vypomôcť aj technicky. „Najmä seniori neovládajú smartové telefóny ako mládež. Keďže chceme zabezpečiť, aby aplikácia chránila aj staršiu populáciu, vyjdeme jej v ústrety i pri inštalácii,“ dodal zastupujúci náčelník.
Aplikácia BeeSafe je bezplatná a nenáročná na používanie. Je funkčná pre najpoužívanejšie operačné systémy smartfónov Android aj iOS. Po rýchlej inštalácii zadá používateľ svoje meno, telefónne číslo a e-mail. Pred jej uvedením do prevádzky je potrebné povoliť spustenie GPS.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 24. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav