Zelená kontinuita sa pretrhla

  • Spravodajstvo
  • 20. novembra 2015, 08:38
  • Autor:Tibor Hlobeň

Na Mestský úrad v Piešťanoch nastúpila v septembri 1999. Novo sa tvoriaci referát životného prostredia potreboval odborníka, záhradného architekta, a Radka Škodná chytila svoju šancu za pačesy. Ako referentka pre zeleň a ochranu prírody a krajiny povoľovala výruby, vyjadrovala sa k projektovým dokumentáciám všetkých stupňov, k rozkopávkam inžinierskych sietí v teréne i v kancelárii, dohliadala na územné i stavebné konania i na kolaudácie všetkých stavieb z pohľadu zelene a ochrany životného prostredia.

Spolu s kolegami zabezpečila vypracovanie základnej agendy starostlivosti o zeleň v Piešťanoch, počnúc Územným systémom ekologickej stability až po Generel zelene, kde je mestská zeleň kompletne zmapovaná.

Jej srdcovou záležitosťou však je poklad Piešťan, jeho živé pľúca, rozľahlý mestský park, zasadený takmer priamo v strede mesta. Parky sa pri zakladaní sadia hustejšie a postupne pri sadovníckej tvorbe ostávajú len dlhoveké, tzv. kostrové stromy, výplňové ako napr. brezy a javory sa po určitej dobe odstránia. Podľa R. Škodnej sa tento proces v kúpeľnom meste v minulom storočí zanedbal: „V parku je veľa náletových drevín, je prehustený a kostrové stromy nemôžu dýchať. Preto sme po takmer dvoch rokov tvorenia podkladov vypísali súťaž na jeho ozdravenie. Sami sme si netrúfali ísť do takého rozsiahleho zámeru. Aj preto, že tu žijeme, potrebovali sme názor zvonka,“ so zanietením hovorí odborníčka. Ale už len v minulom čase, aj projektová dokumentácia k parku leží na polici a na mestskom úrade už niet pracovníkov, ktorí sa zúčastnili procesu jej tvorby a ovládajú prácu s ňou.

Profesionálny záhradný architekt vie obsiahnuť komplexnú starostlivosť o zeleň so všetkými nástrahami mestského prostredia, špecifikami a požiadavkami, aké človek na zeleň môže mať. Kvalifikovaný záhradný architekt momentálne chýba na mestskom úrade aj v Komisii pre ochranu životného prostredia.

Radka Škodná končí, ale nemlčí


Radka Škodná na mestskom úrade končí. Ale rozhodla sa nemlčať o personálnych opatreniach na radnici a prehovorila pre Piešťanský týždeň. Šestnásť rokov práce nedokáže len tak hodiť za hlavu. Stále cíti zodpovednosť za agendu, aj keď ju musela zo dňa na deň opustiť.

► Čo sa zmenilo po posledných komunálnych voľbách?
Nový primátor povedal, že nemá ku mne dôveru. Žiadny argument, žiadna práca ho nepresvedčila, povedal len, že má iné názory. Chodila som od januára na jeho sekretariát, snažila sa vysvetľovať, že každý výrub má svoje špecifiká, že je to prenesený výkon štátnej správy s určitými zákonitosťami, chcela som s ním ísť do terénu, aby mi vysvetlil svoje predstavy. Len mykal plecami, že mi nemá čo povedať, lebo nie som človek, s ktorým chce o tom komunikovať.

► Jediný jeho vonkajší výstup v tejto oblasti za takmer rok pôsobenia vo funkcii je vydaný zákaz výrubu stromov. Má podľa vášho názoru opodstatnenie?
Určite nie. Pôvodne nesúhlasil len s výrubom zdravých líp v stredovej aleji parku. Chceli sme tu spraviť podľa schváleného projektu trvalkový záhon so závlahami. Rozprávali sme sa o tom, dokonca som priznala, že vo fáze, keď Služby mesta Piešťany nemajú riaditeľa, je opodstatnené počkať s výrubom, kým nevieme, či sa služby mesta o záhon dokážu postarať. Stačilo len povedať, trvám na zachovaní týchto líp, ostatné si prejdeme a potom rozhodnem. Primátor však vydal plošný zákaz a napriek tomu postupne povoľoval individuálny výrub.

► Môžete aj konkrétne popísať atmosféru, v akej ste pracovali?
Na konaní o výruboch na Bratislavskej ceste pre plynárov na okresnom úrade vtedajšia prednostka Dáša Reháková povedala, že rozhodnutie vypracovávala osoba, ku ktorej vedenie mesta nemá dôveru a považuje ho za irelevantné. Všetci prítomní, vrátane plynárov, len otvorili ústa a pozreli sa v nemom údive na mňa. Mesto malo podľa rozhodnutia, podpísaného ešte predchádzajúcim primátorom, dostať od plynárov asi 7000 eur za výrub. Nakoniec to
dopadlo tak, že mesto nedostalo nič a stromy sú vyrúbané. Nemalo zmysel ich zachraňovať, pri výkopových prácach by tak či tak došlo k ohrozeniu blízkych domov ich prípadným pádom. Pri výruboch sa všetci presvedčili, že kmene stromov sú hnilé a bútľavé.

Ilustr. foto

► Dá sa pod takýmto tlakom pracovať? Čo vám najviac vyčítali?

Keď nám v marci vstúpili neoprávnene do počítačov a kolegom kontrolovali pracovné stoly a skrinky, D. Reháková mi povedala, že mne nemusia, lebo na mňa majú iné veci. Ponúkali mi dohodu o ukončení pracovnej činnosti a prednostka tvrdila, že keď ju nepodpíšem, zapečatia moju kanceláriu a otvoria ju až orgánom činným v trestnom konaní a tie u mňa nájdu dáke doklady, potvrdzujúce moju manipuláciu s verejným obstarávaním. Po mojej odpovedi – áno, chcem, aby ste to spravili, a potom uvidíme, čo tam nájdu, a ak niečo, tak s vašimi odtlačkami prstov – D. Reháková ostala zaskočená a výpoveď sa vtedy nekonala.

► Čo sa dialo po ohlásení novej organizačnej štruktúry?

Práve v ten deň som mala zdravotné problémy, celý týždeň som maródovala. Po návrate som mala pohovor s Ľudmilou Kiššovou za prítomnosti prednostky úradu. Snažila som sa jej vysvetliť, že len ja mám odbornú spôsobilosť na úrade na zeleň a ochranu prírody a krajiny, ale ona to príliš neriešila, len mi oznámila, že moja agenda je nenáročná, a keď ju pridelia ďalšiemu kolegovi, bez problémov ju zvládne aj pri svojej práci.

Kontinuita sa pretrhla. A aký je výsledok práce tímu pod vedením Ľ. Kiššovej, radovej referentky kancelárie primátora, v čase, keď ju Miloš Tamajka podľa tvrdenia právnikov protiprávne poveril prípravou optimalizácie činností na mestskom úrade? Všetky konania, začaté R. Škodnou, ostali nedotknuté až do polovice októbra, medzi nimi i žiadosti so zaplateným 10 a 100-eurovým poplatkom. Správne konanie je podľa zákona potrebné vybaviť do 30 dní, v prípade zvláštnych okolností sa dá predĺžiť na 60 až 90 dní. Ale musí sa v nich konať. V tomto prípade však žiadatelia telefonicky dostali informáciu (ich zoznam má redakcia Piešťanského týždňa k dispozícii – pozn. autora), aby ich podali opäť, lebo už vypršali lehoty a všetky prílohy vrátane poplatku úradníci priradia k novej žiadosti. Pôvodné nielenže ostali nevybavené, aj zákon o správnych poplatkoch dostal poriadne na frak…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava