Nie je labuť ako labuť

  • Spravodajstvo
  • 20. novembra 2015, 08:30
  • Autor:Erich Kubica

Obyvatelia a návštevníci Piešťan v posledných dňoch pozorujú pod Kolonádovým mostom labuť, líšiacu sa zafarbením od ostatných. Labuť čierna priletela v pondelok 2. novembra z Leopoldova, kde sa krátko zdržala na bagrovisku. Je už druhá svojho druhu, zaznamenaná ornitológmi na území kúpeľného mesta.

Vôbec prvú mladú labuť čiernu vo voľnej prírode na území Slovenska spozorovali 28. januára 2009 medzi piešťanskými mostmi. Jej domovinou je Austrália, Tasmánia a Nový Zéland. V posledných rokoch ju môžeme nájsť aj v súkromných chovoch a v Taliansku, Rakúsku, Nemecku i Anglicku na jazierkach v mestských parkoch. Pravdepodobne aj pozorované čierne labute unikli z takéhoto chovu.

Piešťany sa stali magnetom pre labute. Ornitológovia tu pozorovali už štyri druhy týchto vznešených vtákov. Ako je páv symbolom kúpeľov, labuť sa stala symbolom mesta.

Prvú labuť hrbozobú pozorovali v Piešťanoch v roku 1963 a v roku 1976 doviezli z Plzne sedem mladých. Vypustené na Obtokovom ramene Váhu tvorili základ chovu. Krúžkovaním nastala éra sledovania pohybu labutí z Piešťan v Čechách, Poľsku, Maďarsku, Rakúsku a Nemecku. U nás sme zastihli okrem krúžkovancov zo spomenutých štátov aj operence z Talianska, Chorvátska a Litvy.

Tretí druh prilieta prevažne v zimnom období v počte dva až štyri exempláre. Labute spevavé môžeme pozorovať na Obtokovom ramene Váhu alebo na Sĺňave. Niekedy ich zazrieme aj na poli, kde sa pasú na repke. Ich domovinou je palearktická oblasť, kde hniezdia na sladkovodných jazerách a močiaroch v tundre, tajge a stepi.

Štvrtý v Piešťanoch pozorovaný druh je labuť tundrová malá. Podobá sa labuti spevavej, je však menšia s kratším krkom a žltou škvrnou na vrchnej časti čierneho zobáka. Hniezdi v polárnych oblastiach na močiaroch v tundre. V našej krajine je veľmi vzácnym hosťom. Na piešťanskú Sĺňavu zavítali v roku 1982 a 1990 vždy dva exempláre.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 18. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav