Štefánika vrátili do Piešťan

  • Spravodajstvo
  • 19. novembra 2015, 08:23
  • Autor:Viera Dusíková

V mestskom parku oproti Balneologickému múzeu odhalili členovia Spoločnosti M. R. Štefánika bustu s podobizňou obdivovaného spolutvorcu Československa v generálskej čapici z bieleho betónu. Na podstavci je aj symbol zlomeného krídla. Zhotovil ju akademický sochár Andrej Chotváč. Slávnostný akt sa konal v sobotu 14. novembra pri príležitosti 97. výročia vymenovania M. R. Štefánika za ministra vojny Československého štátu. Zbierka na bustu stále pretrváva.

Slováci Štefánika nazývali anjelom, čo padol z neba. Jeho genialita nemá v našich dejinách obdobu. Hoci nevysokej postavy, vynikal mimoriadnou morálkou. Zahynul v lietadle Caproni 4. mája 1919, hoci talianska vláda garantovala prepravu československého ministra, francúzskeho generála a snúbenca markízy Giulianny Benzoni. Znamenalo to dobrý technický stav lietadla. Záznamy z tragédie československá vláda poskytla Parížu a dnes neexistujú. Štefánik však ostal žiť v mysliach a srdciach ľudí.
Dielo zhotovené A. Chotváčom je podobné odkazu francúzskeho generála. Nie je veľké tvarom, ale myšlienkou. Piešťanci sa už v minulom storočí usilovali o pamätník. Peniaze, vyzbierané dávno pred druhou svetovou vojnou, sa však niekde stratili. Kultúrne a spoločensky zameraný Imrich Winter, jeden z budovateľov slávy liečebných kúpeľov, vytvoril pod hlavičkou Piešťanskej muzeálnej spoločnosti kútik venovaný Štefánikovi. V roku 1938 si ho osobne prezreli Štefánikova snúbenica a dcéra prezidenta T. G. Masaryka, Alica. Po vojne sa politická situácia zmenila a meno Štefánik upadlo do nemilosti.
Klub M. R. Štefánika v Piešťanoch po dlhých rokoch rozhodol, že chce naplniť ušľachtilý zámer z minulého storočia a vzdať osobnosti hold. Na slávnostnej prezentácii a odhalení busty predniesli príhovory viacerí funkcionári Spoločnosti M. R. Štefánika – Piešťanci Ján Tatara a Pavol Masaryk, tiež Banskobystričanka Mária Gallová. K asi tristo prítomným zo Slovenska i zahraničia sa prihovoril aj poslanec mestského zastupiteľstva Peter Jančovič. Spev hymnických slovenských národných piesní v podaní mužského evanjelického speváckeho zboru z Brezovej pod Bradlom sa niesol parkom až k hotelu Slovan.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 18. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína