Seriál: Spoznávame poschodia… (23.)

  • Spravodajstvo
  • 19. novembra 2015, 14:16
  • Autor:am

Mladí ľudia vybehnú po schodoch rezko ako lamy, „vyštverajú“ sa aj zdraví ľudia v rokoch. Problém nastáva vtedy, ak sa nešťastnou náhodou stanú imobilnými alebo do rodiny pribudne malý človiečik. S kočíkom, invalidným vozíkom, barlami alebo boľavými krížami sa môže ľahko stať, že schody predstavujú nezdolateľnú prekážku. Ktoré inštitúcie sa vám podarí navštíviť bez problémov aj na kolieskach? Prinášame seriál, ktorý každý týždeň objasní, ako je na tom tá či oná verejná budova s bezbariérovým prístupom.


■ ZÁKLADNÁ ŠKOLA HOLUBYHO, PIEŠŤANY
Pri vstupe do budovy je pre hendikepované deti umiestnená nájazdová plošina, školou vybudovaná z vlastných zdrojov. Keďže granty im nepridelili, zvyšná časť komplexu nie je primárne pre takúto mládež uspôsobená. V súčasnosti tu študuje jeden žiak na vozíku, pri presune mu pomáha mamička a spolužiaci.






Na vyšetrenie v Liečebnom dome Kriváň sa vozičkári nedostanú.

■ LIEČEBNÝ DOM KRIVÁŇ, WINTEROVA, PIEŠŤANY
Budova v centre mesta, kde sídli niekoľko lekárskych ambulancií, nie je pre vozičkárov prístupná. Hendikepovaní sa dostanú nájazdovou plošinou len do lekárne na prízemí. Zvyšné priestory zatiaľ nenavštívia, pretože o budúcnosti starej budovy rozhodujú i pamiatkari. Či sa podarí vybudovať výťah, je nejasné.





Rakovická škola má nachystané prenosné koľajnice.

■ ZÁKLADNÁ ŠKOLA S MATERSKOU ŠKOLOU RAKOVICE
Vzdelávacie zariadenie v Rakoviciach je vybavené prenosnými koľajnicami. V prípade potreby ich na schodisko umiestnia. Školu nenavštevuje žiadny hendikepovaný žiak, no ak nastúpi, koľajnice mu umožnia vstup a miesto nájde v triede na prízemí, kde sú i sociálne zariadenia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 18. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav