Navýšia svoj podiel v letisku

  • Spravodajstvo
  • 19. novembra 2015, 14:39
  • Autor:J. Vojčiniak

Mestskí poslanci o spôsobe oddlženia letiska v Piešťanoch diskutujú už od apríla. Priemerný ročný deficit dlhodobo stratovej akciovky tvorí sumu 674 670,60 eur ročne. Ku kapitalizácii viac ako 1,6-miliónovej pohľadávky pristúpil nedávno Trnavský samosprávny kraj. Navýšil svoj akcionársky podiel na viac ako 59 percent.

Mesto Piešťany eviduje pohľadávku voči spoločnosti Letisko Piešťany vo výške 437 605,73 eur ako nedoplatok na dani z nehnuteľnosti. V tejto sume nie je započítaná daň za tento rok. Dlh spoločnosti voči mestu aj s úrokmi tak momentálne tvorí sumu viac ako 530-tisíc eur.

Na mestskej rade 10. novembra jej členovia prerokovali možnosť oddlženia letiska „otočením peňazí“. Ak mesto vloží do letiskovej spoločnosti finančné prostriedky vo výške jej dlhu a letisko ho následne s touto sumou splatí, zvýši sa aj súčasný niečo viac ako dvadsaťpercentný majetkový podiel Piešťan asi o dve až tri percentá. To by však nemalo zásadný vplyv na postavení kúpeľného mesta pri rozhodovaní na valnom zhromaždení. S pohodlným väčšinovým vlastníctvom je TTSK pri rozhodovaní najsilnejším hráčom. Tretí akcionár – štát, vlastní niečo málo nad dvadsaťdva percent akcií letiskovej spoločnosti.

Na mestskú radu prišiel obhajovať navýšenie kapitálovej účasti mesta v letiskovej spoločnosti aj jej výkonný riaditeľ František Varga. Letisko podľa jeho slov nemôže v súčasnej dobe fungovať samostatne, je závislé od podpory regiónu.

Členom mestskej rady F. Varga pripomenul, že v roku 2015 sa zásadne znásobil počet cargo letov. Z minuloročných šesť ich počet doteraz stúpol na viac ako sto. Riaditeľ vyvrátil aj možné obavy, že cargo lety zaťažia cestnú dopravu v kúpeľnom meste a jeho okolí. V prerátaní na hmotnosť je to za všetky lety len 86 ton prepraveného materiálu.

Nákladnú leteckú dopravu využívajú najme automobilky pôsobiace na území Slovenska na rýchlu prepravu súčiastok medzi ich závodmi v Európe. Jej nárast riaditeľ prisudzuje komplikáciám v kamiónovej doprave. Utečenecká kríza prepravu nákladnými autami naprieč európskym kontinentom podstatne predlžuje.

Budúcu finančnú samostatnosť letiska F. Varga vidí okrem nárastu leteckej dopravy vo využití 140 hektárov zelených nezastavených plôch v areáli. Pre výstavbu prevádzok by ich mohli využívať spoločnosti podnikajúce v leteckom priemysle.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 18. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín