Koniec výroby obec neovplyvní

  • Spravodajstvo / Región
  • 19. novembra 2015, 14:08
  • Autor:am

Po dvadsiatich rokoch pôsobnosti v obci Lúka končí výrobu jeden z najväčších zamestnávateľov za Váhom. Firma Coca-Cola ukončí činnosť v regióne do konca prvého štvrťroka 2016, ďalších deväť mesiacov poslúži objekt len ako sklad.

Z takmer 700 obyvateľov Lúky pracuje v závode približne 20 ľudí, zvyšok dochádza z blízkeho i ďalekého okolia. Do konca roka 2016 príde o zamestnanie 107 pracujúcich. „Je mi to ľúto. Ľudí to určite ovplyvní, sú rodiny, odkiaľ vo firme pracujú viacerí,“ povedal starosta obce Vladimír Vöröš. Nepríjemnú správu sa dozvedel v ten istý deň ako zamestnanci aj obyvatelia korektne, priamo od konateľa spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika. „Prepusteným zamestnancom sa budú snažiť ponúknuť zamestnanie v zahraničných prevádzkach v Rakúsku, Česku, Poľsku a Maďarsku. Sú to veľké vzdialenosti, nie však pre každého. Najbližšia firma je v Rakúsku, približne 16 kilometrov od Bratislavy, ale záleží na jednotlivcoch, ako sa rozhodnú,“ oznámil starosta.

Dane platiť neprestanú


Komunikáciu obce s firmou však hodnotí vysoko po celý čas jej pôsobenia. „Končí sa výborná spolupráca. Je nám to naozaj ľúto, no nepomôžeme si,“ dodal starosta. Poľutovanie vyjadrila aj končiaca spoločnosť. „Plne si uvedomujeme, že táto zmena bude mať dopad aj na región a tu žijúcu komunitu,“ povedal Marián Pavelka, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika.

Pre každú obec je prospešné, ak má firmy na svojom území. Platí to aj pre Lúku, avšak žiadne negatívne vplyvy na miestny rozpočet by rozhodnutie nemalo mať. „Obec ukončenie výroby neovplyvní. Pokiaľ majú budovy vlastníkov a stoja na zastavanom území v našom katastri, povinnosťou majiteľa zostáva platiť dane z nehnuteľnosti,“ informoval starosta, hoci počíta aj s predajom firmy. Aký scenár sa napokon naplní, zatiaľ nevie.

Firma zamestnancom pomôže


Oslovení zamestnanci sa k situácii nevyjadrili, či už teraz plánujú zmeniť zamestnanie alebo zostanú verní Coca-Cole, nevie ani starosta. V oficiálnom vyjadrení ale zástupca spoločnosti Marián Pavelka uviedol: „Sme si vedomí dôsledkov tohto kroku pre všetkých dotknutých zamestnancov a ich rodiny. Máme pre nich pripravený sociálny plán vrátane odstupného, odmeny za odpracované roky a navyše špeciálne pre tých, čo s nami zostanú až do ukončenia výroby.“ O aké odmeny pôjde? „Všetkým týmto zamestnancom poskytneme podporu pri hľadaní ďalšieho uplatnenia na trhu práce a pomôžeme im zorientovať sa v zložitých záležitostiach, súvisiacich s ukončením pracovného pomeru. Kde to bude možné, vynasnažíme sa ľuďom ponúknuť možnosti ďalšieho uplatnenia v našej spoločnosti v spolupráci s ostatnými výrobnými závodmi v stredoeurópskom regióne,“ informoval M. Pavelka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 18. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav