Seniori ponúkajú partnerstvo

  • Spravodajstvo
  • 13. novembra 2015, 13:13
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Mesto Piešťany sa v demografickej krivke ničím nelíši od súčasného vývoja v Európe, hovoriacom o starnutí obyvateľov, a tak neprekvapí informácia, že seniori tvoria jednu štvrtinu obyvateľov kúpeľného mesta. Ale nie každý zo starejších sa cíti byť už mimo aktívneho života, mnohí majú naďalej záujem aktívne sa zapájať do spoločenského diania. Jedno zo spontánnych zoskupení, ktoré si dôchodcovia z tohto dôvodu vytvorili, má názov Seniorský parlament a predsedá mu niekdajší generálny riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu Štefan Škulec.

Seniorský parlament vznikol 16. apríla tohto roku. V ustanovujúcich voľbách si sedem desiatok obyvateľov mesta nad 60 rokov zvolilo dvadsaťjeden zástupcov, aby formulovali záujmy seniorov a spolupracovali so samosprávou Piešťan pri ich presadzovaní. To sa im podľa slov Š. Škuleca najmä na úrovni poslancov mestského zastupiteľstva aj úspešne darí.

Nedorozumenie v komunikácii


Prvé stretnutie predsedu a podpredsedu Seniorského parlamentu s primátorom sa uskutočnilo na ich žiadosť 22. septembra. Diskutovali o rôznych témach, týkajúcich sa nielen dôchodcov v Piešťanoch. V októbri dostal každý z členov Seniorského parlamentu ďalšiu osobnú pozvánku. „Potešili nás stretnutia s primátorom, usilujeme sa o ne od vzniku Seniorského parlamentu. Prvotné oficiálne kontakty berieme ako ústretový krok a výzvu na spoluprácu,“ povedal predseda parlamentu.
Stretnutie seniorov s primátorom sa uskutočnilo 20. októbra a na rokovanie si pozvali aj redaktora Piešťanského týždňa. To sa však stretlo s veľkou nevôľou M. Tamajku, pokúšal sa novinára z rokovania vykázať. „Nepreberali sme pre verejnosť tajné veci. Usudzujem, že išlo o nedorozumenie v komunikácii pri príprave stretnutia,“ vysvetľuje Š. Škulec.

Nerozdeľovať, ale spájať


V závere stretnutia primátor odovzdal starejším návrh memoranda. Po podpísaní by sa malo stať základným dokumentom o spolupráci vedenia radnice so Seniorským parlamentom, ale i ďalšou organizáciou, Radou seniorov. Na návrh Jednoty dôchodcov ju vymenoval v úvode roka piešťanský primátor a tvorí ju päť členov.
Základom dohody má byť hlavná téza – nerozdeľovať, ale spájať v záujme rozvoja kúpeľného mesta. „Privítali sme primátorovu iniciatívu, na plenárnom zasadnutí návrh prerokovali a mám mandát memorandum podpísať. Text dokumentu berieme ako začiatok novej cesty. Som optimista, v praxi sa vždy usilujúci o budovanie fungujúcich a zmysluplných systémov s rešpektovaním reálnych možností a podmienok. Sú tým primárne motivované aj moje aktivity ako predsedu Seniorského parlamentu. Nie je tajomstvom, že doterajšie dianie na úrovni mestskej samosprávy vzbudzuje vo verejnosti množstvo otázok a pochybností. Cením si preto všetky pozitívne snahy na úrovni radnice a aj mestského zastupiteľstva. Piešťany nemôžu prešľapovať na mieste do najbližších volieb. Podpis preto nevnímam ani ako formalitu, ani ako alibi pre žiadneho z aktérov memoranda. Za Seniorský parlament potvrdzujem, že budeme partnerom obhajujúcim záujmy seniorov a v prípade nutnosti i nastaveným zrkadlom. Dôchodcovský vek prináša okrem zdravotných komplikácií aj oslobodenie od mnohých starostí a závislostí, typických pre aktívnejšiu časť populácie a zrelší pohľad na komplikácie života. Využime tento potenciál,“ vyzýva predseda.

Piešťany nesmú strácať čas


Za pozitívny krok vedenia radnice Š. Škulec považuje zmenu na poste prednostu mestského úradu. Poslanci už dlhodobo vyčítali prednostke zákonné pochybenia, niekoľkokrát ich potvrdil i mestský kontrolór Peter Konečný. „Nepoznám detailne pomery na mestskom úrade a zdržiavam sa akéhokoľvek hodnotenia situácie alebo jednotlivých osôb na úrade. Primátor je však z titulu funkcie vedúcou postavou mesta a v spolupráci so zastupiteľstvom by mal vykonať kroky na upokojenie situácie v štruktúrach mestskej samosprávy a aj verejnosti. Piešťany si nemôžu dovoliť stratiť niekoľko rokov v dôsledku sporov. Ústretové kroky primátora v poslednom období sú signálom pozitívneho obratu. Má v tomto zmysle podporu Seniorského parlamentu,“ dodal Š. Škulec.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 10. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf