Jozef Vojčiniak: Trampoty pána Tamajku

  • Editoriál / Blogy
  • 13. novembra 2015, 15:38
  • Autor:Jozef Vojčiniak

A máme tu pomaly, ale isto záver roka. Deti sa začnú tešiť na Vianoce a radovánky v snehu. My dospelí na množstvo štátnych sviatkov, a teda viacej dní strávených v kruhu rodiny. Až na niekoľko profesijných výnimiek. Obchodníci sa v zhone nákupov chtivých zákazníkov zrejme nezastavia. A možno im to ani prekážať nebude, keďže sa im naplnia pokladne.

Čo však tá pokladňa kúpeľného mesta? Vďaka „skvelej“ riadiacej práci primátora Piešťan je deravá ako rešeto. Po tom, ako si vyhádzal takmer celé oddelenie finančných služieb, ju nemá kto plátať. Na mnohých položkách svietia mínusy a na radnici niet nikoho, kto by urobil rozpočtové opatrenia a červené čísla upravil. Spasiť to mala vzdelaním inžinierka ekonómie a dnes už bývalá prednostka mestského úradu Dáša Reháková, ktorej Tamajka vedenie spomínaného oddelenia dočasne pridelil, ale takmer vzápätí na veľké prekvapenie všetkých ju po pár mesiacoch z všetkých funkcií odvolal.
Že to spôsobilo obrovský šok a prekvapenie i samotnej odvolanej? Niet sa čo diviť, veď Tamajka mesiac čo mesiac zvádzal s poslancami tvrdé slovné súboje pri jej obhajobe. Napriek tomu, že o zákonných pochybeniach ho presviedčali nielen samotní poslanci, ale preukazovali to aj zistenia mestského kontrolóra. Zdalo sa tak, že psy len zabrešú a primátorova karavána sa bude spokojne a bez sebareflexie i naďalej pohybovať.
Zrazu však z čistého neba udrela rana a zo zdanlivo neotrasiteľného prednostovského kresla vymrštila D. Rehákovú cez palubu. A dôvod? Vraj zistenia hlavného kontrolóra o zákonných pochybeniach prednostky na základe kontroly, ktorú údajne samotný prvý muž mesta inicioval. Ozaj prekvapujúce zistenia primátora po tom, ako ho presne na to isté mesiace upozorňovali médiá aj poslanci.
Kto by si však myslel, že tu sa všetko skončí a nastane nová éra, zrejme ostane sklamaný. Ozajstné trampoty pána Tamajku ešte len nastali. Rozpočet na rok 2016 mali pripravovať ekonómky, ale tie v septembri vyhodil. Chopiť sa ho mala inžinierka ekonómie D. Reháková, ktorú tým Tamajka poveril. A keďže aj ju vyhodil, rozpočet nemá kto zostaviť. Ostáva tak veriť, že Tamajkove trampoty s rozpočtom vyrieši stranícky nomenklatúrny káder spred roka 1989 a v súčasnosti riaditeľka jeho sekretariátu Ľudmila Kiššová, ktorá má od primátora písomné poverenie sťa by tieňová prednostka.
Prípadne nový prednosta, ktorý v dokonale preoranom, pardon, vlastne podľa Tamajku zoptimalizovanom úrade len ťažko nájde na zostavenie rozpočtu odbornú personálnu oporu, najmä keď nový vedúci oddelenia finančných služieb rozpočet v samospráve v živote nezostavoval.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava