Odišiel učiteľ života

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. novembra 2015, 15:22
  • Autor:V. Dusíková

„Zostávame a lúčime sa, Stano! Všetky pohľady na teba ani jeden bokom. Krokom unaveným odišiel si za svojím tieňom bez deciek. Učil si ich viac životu ako základom elektroniky… Vďaka! Tvoja legendárna chasa zo 4. C na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej Piešťany, ktorej si veril v rokoch 1979-1983.“

Stredoškolský učiteľ Stanislav Vrábel, čiže Stano bol chlap plný protikladov. Vysoký, mocný, naoko prísny, no celou dušou oddaný študentom! Láskavý, milý, usmievavý, prižmurujúci obe oči za tmavými rámami okuliarov. Strážca – zamykajúci dievčence počas praxe na dva zámky, prehliadajúci tackavé kroky budúcich elektrikárov plížiacich sa k ubytovni pri Oravskej priehrade, v nemeckom Halle či iných destináciách. To boli časy! Ani riaditeľské pokarhania nepokazili ich poetiku.
Učil základy elektrotechniky a výpočtovej techniky, no viac ako programovať v jazyku Pascal a kresliť vývojové diagramy vyučoval umeniu žiť. Po rokoch, na stretávkach a na záver, nad jeho rakvou, na to jeho študenti spomínali. Odišiel na druhý svet – chorý a unavený. Vo štvrtok 5. novembra na jeho pohrebe na cintoríne na Bratislavskej ceste v Piešťanoch si z úst jeho kolegu a priateľa Jozefa Müllera prítomní vypočuli fakty, o ktorých nemali tušenia.
S. Vrábel sa narodil v rodine poštára Ľudovíta a Amálie, rodenej Oravcovej. Dedo Oravec patril k známym piešťanským roľníkom. Udržiaval silný vzťah k pôde a tradičným hodnotám. Pochádzal z piatich detí, ale jedno zomrelo ešte v útlom veku. Od detstva šikovný, hĺbavý, stále čítal a vzdelával sa. Učarovala mu elektrotechnika a výpočtová technika.
V istom momente sa mu život obrátil chrbtom. Ochorel, no nepoddal sa a z ťažkej nemoci sa postupne zotavil i vďaka podpore rodiny a priateľov. Spoluzakladal učebne výpočtovej techniky na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej. Výpočtovú techniku zaviedol spolu s J. Müllerom aj pri vyhodnocovaní výsledkov vodnolyžiarskych súťaží na vrbovskej vodnej nádrži Čerenec či na piešťanskej Sĺňave. „Využívanie počítačovej techniky menežoval aj pri spracovávaní údajov na piešťanskom družstve,“ uviedla jeho dcéra Vanda Karasová. „Náš otec patril srdcom celý život na priemyslovku. Odtiaľ šiel i do dôchodku. Naďalej udržiaval kontakt s kolegami, dobrou partiou. Často sa stretávali,“ dodala V. Karasová.
Súkromie učiteľa mali jeho žiaci zahalené tajomstvom. Až po pohrebe sa dozvedeli, že Stano sa rád zvŕtal v kuchyni. Varil vynikajúce polievky a jeho „šunkafleky“, typický chlapský recept, mali nezameniteľnú chuť domova. Slušne narábal i so stolárskym náčiním, stále niečo majstroval a zbíjal. „Najviac ho však bavilo fotenie a história Piešťan. Pokúpil všetky publikácie, vychádzajúce v posledných rokoch. Po otcovi nám zostal aj rodostrom našej rozvetvenej rodiny,“ skonštatovala dcéra.
Pri mene Stanislav Vrábel je dátum narodenia 20. január 1942, Piešťany. Do rodostromu pribudol dátum jeho úmrtia 2. november 2015.
Žil s milovanou manželkou Boženou, rodenou Dubovskou. Mali dve deti – syna Stanislava a dcéru Vandu. Počas rozlúčkového obradu na cintoríne na Bratislavskej ceste sa s ním rozlúčili všetci, čo ho mali radi. Kňaz Michal Kollár mu udelil posledné pomazanie. Zomrel zmierený so smrťou i s Bohom v objatí blízkych v piešťanskej nemocnici.
Česť jeho pamiatke!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav