Nový seriál: Spoznávame poschodia… (22.)

  • Spravodajstvo
  • 12. novembra 2015, 15:32
  • Autor:am

Mladí ľudia vybehnú po schodoch rezko ako lamy, „vyštverajú“ sa aj zdraví ľudia v rokoch. Problém nastáva vtedy, ak sa nešťastnou náhodou stanú imobilnými alebo do rodiny pribudne malý človiečik. S kočíkom, invalidným vozíkom, barlami alebo boľavými krížami sa môže ľahko stať, že schody predstavujú nezdolateľnú prekážku. Ktoré inštitúcie sa vám podarí navštíviť bez problémov aj na kolieskach? Prinášame seriál, ktorý každý týždeň objasní, ako je na tom tá či oná verejná budova s bezbariérovým prístupom.



■ GYMNÁZIUM PIERRA DE COUBERTINA, PIEŠŤANY
Do budovy piešťanského gymnázia sa vozičkár dostane len s pomocou blízkych. Bezbariérový prístup tam nie je vybudovaný, pre hendikepovaných je prispôsobené len sociálne zariadenie. Počas celej éry školy navštevoval gymnázium len jediný vozičkár, tomu s presunom pomáhali spolužiaci.



Tento vchod prerobí vedenie školy na bezbariérový.

■ ZÁKLADNÁ ŠKOLA, KRAKOVANY
Pre niekoľko schodov doposiaľ nebolo možné vojsť do budovy základnej školy na vozíku. No keďže v nasledujúcom školskom roku nastúpi hendikepovaná žiačka, vedenie sa rozhodlo umožniť jej vstup prestavbou jedného z dvoch vchodov na bezbariérový. Interiér už je v súčasnosti bez prahov, prispôsobené sú i sociálne zariadenia.

Malý priestor pri autobusových stanovištiach je plne prístupný.

■ BUDOVA SAD, AUTOBUSOVÁ STANICA, PIEŠŤANY
Malý priestor, kde si cestujúci vybavujú čipové karty na cestovanie, je plne bezbariérový. Tamojšia pracovníčka nám prezradila, že i keď ho v súčasnosti vozičkári takmer vôbec nevyužívajú, konštruovaný je tak, aby sa dnu bezpečne dostali.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 10. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín