M. Pospíšil: Víťazstvom nad Besiktasom sme si spravili rešpekt

  • Šport / Basketbal
  • 9. novembra 2015, 11:22
  • Autor:T. Horký

Basketbalistky Piešťanských Čajok sa vo štvrtok postarali o historický úspech, keď dokázali na palubovke Besiktasu Istanbul zvíťaziť 79:75. Čajky tento výsledok dosiahli najmä bojovným a kolektívnym výkonom a spravili tým radosť aj svojmu trénerovi Martinovi Pospíšilovi.

To, že zdoláte Besiktas Istanbul na jeho palubovke by zrejme predpokladal málokto, no predsa sa vám to podarilo. Ako vnímate s odstupom času tento senzačný výsledok?
Uvedomíme si to asi až neskôr. Sme šťastní a hrdí. Na dievčatá som veľmi pyšný, odviedli výbornú prácu. Dôležité však je, aby sme zostali nohami pevne na zemi a aby sme pokračovali v tvrdej práci. Musíme sa koncentrovať na ďalšie zápasy.

Čo bolo kľúčom k víťazstvu?
Veľmi zodpovedne sme pristúpili k zápasu. Myslím, že sme mali dobre prečítaného a zmapovaného súpera. Vedeli sme o jeho silných stránkach, ale aj o tých slabých. Baby v zápase hrali veľmi disciplinovane, dodržiavali všetko, čo sme si povedali a bolo to aj vidieť. Koncentrovali sme sa na doskokovú fázu, kde mal Besiktas veľkú slabinu. Vedeli sme, že majú slabú obrannú prechodovú fázu, a aj darilo využívať. Takisto sme vedeli, že náš súper je orientovaný na individuality. My sme však tímovým výkonom zvíťazili.

Na hre Čajok bolo evidentné, že boli výborne pripravené aj po taktickej stránke…
S Rišom sme si pozreli všetky dostupné zápasy. Videli sme záznamy Besiktasu z tureckej ligy, či EuroCupu. Tieto videá nám priniesli množstvo informácii, ktoré sme potom reprodukovali hráčkam. V scouting reporte sme zhromaždili aj informácie, čo sa týka individualít, systému ich hry a ďalších vecí. Dôležité je najmä to, aby to nebolo len napísané na papieri. Babám vždy pripravíme video, ktoré im potom podrobne analyzujeme. Skauting, analyzovanie súpera a podobné veci sú síce dôležité, no je to až sekundárne. Primárne je hlavne to, aby baby mali víťaznú mentalitu a aby v zápase odovzdávali maximum.

Besiktas je bohatý turecký klub plný výborných hráčok. Váš výkon ho však evidentne zaskočil. Myslíte, že vás trochu podcenili?
Je to možné, ale je to ich problém. Majú káder nabitý hviezdnymi hráčkami, ako Pondexter, Ivankovič či Grishaeva. My dbáme hlavne na tímovosť a kolektívny výkon a to sa napokon ukázalo, ako rozhodujúce.

Už v stredu budete hostiť Spartak Moskovská oblasť. Na čom si dať hlavne záležať, aby ste podali podobný výkon, ako v Turecku?

Hlavne sa musíme rovnako kvalitne pripraviť. Spartak hrá úplne iný basketbal, ako Besiktas. Majú to tiež založené na tímovom prejave. Sú oveľa viac disciplinovaní. Bude to určite zaujímavý zápas a myslím, že diváci, ktorí prídu do Diplomat arény si budú môcť vychutnať kvalitný basketbal. Dúfam, že sme našim fanúšikom spravili víťazstvom nad Besiktasom radosť a prídu nás podporiť aj proti Spartaku Moskovská oblasť. Prinášame kvalitný šport do Piešťan a každý človek, ktorý príde do Diplomat arény nám môže pomôcť. Cítia to tak aj dievčatá a vždy sa vedia vybičovať k ešte kvalitnejším výkonom.

Hneď po prílete ste kvôli kolónam na ceste z letiska ste mali časový sklz a museli ste zrušiť večerný tréning. Nakoľko vám to narušilo plány?
Nie je príjemné cestovať celý deň. Chceli sme dať babám tréning, kde by to z nich trošku opadlo a naladili by sa do zápasového rytmu. To sme žiaľ nemohli absolvovať, pretože sme sa zdržali istanbulských zápchach. Uvedomujeme si, že takéto veci sa môžu stať a nemôžu nás rozhodiť. Príliš nás to neovplyvnilo, zamerali sme sa na ďalšie podstatné veci.

Víťazstvo nad Besiktasom vyvolalo u basketbalovej verejnosti veľký ohlas. Myslíte, že vás teraz začnú oveľa viac vnímať aj ostatné tímy?

Jeden dobrý výsledok je stále iba začiatok, ale určite začínajú aj ostatné tímy zisťovať, že sú tu aj nejaké Piešťanské Čajky. Získali sme si trošku rešpekt. Určite si na nás budú dávať viac pozor. U nás sa však nič nemení. Rovnako, ako sme pristupovali k zápasom s Adanou a Besiktasom budeme pristupovať aj k tým ďalším.

Na športových podujatiach v Turecku býva tradične búrlivá atmosféra. Pri vašom zápase však bola paradoxne prázdna hala a hralo sa v komornej kulise. Prekvapilo Vás to?
Ja som prekvapený nebol, pretože chvíľu po našom zápase hrali futbalisti Besiktasu zápas Európskej ligy proti Lokomotivu Moskva. Futbal je v Turecku fenomén. Keby sa práve nehral zápas, verím, že by prišlo divákov viac.

Väčšina tímu včetne Vás ste boli v Istanbule prvýkrát. Čo Vás v tejto metropole najviac zaujalo?
Hlavne zápchy (smiech). Istanbul je megalomanské mesto. Je fascinujúce vôbec cítiť tú multikultúrnosť. Práve vtedy človek pochopí, že akí sme na Slovensku maličkí. Je ale parádne, že taký malý klub ako sme my, dokážeme poraziť Besiktas, kde je úplne iná ekonomická sila.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 10. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín