Rošády na úrade – nový prednosta prišiel z Kopaníc

  • Spravodajstvo
  • 5. novembra 2015, 13:06
  • Autor:Tibor Hlobeň

Primátor Piešťan Miloš Tamajka odvolal v utorok 27. októbra z funkcie prednostku mestského úradu Dášu Rehákovú. Podľa webovej stránky mesta za jej odvolaním a rozviazaním pracovného pomeru sú zistenia hlavného kontrolóra Petra Konečného.
P. Konečný pripravuje pre novembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva správu o veľmi vážnych pochybeniach a porušení zákona bývalou prednostkou, súvisiacich vraj s porušením finančnej disciplíny. Napriek snahe sa nám stanovisko D. Rehákovej, pôsobiacej na mestskom úrade od januára tohto roku, nepodarilo do uzávierky tohto čísla zabezpečiť.

Prednosta je z Brezovej


Neprešiel ani týždeň a Piešťany majú nového prednostu. Od pondelka 2. novembra je ním bez výberového konania do funkcie primátorom vymenovaný 54-ročný Eduard Strapatý z Brezovej pod Bradlom.
Nový prednosta pôsobil podľa vlastných slov v samospráve dvanásť rokov, v rokoch 2000-2006 ako prednosta na Mestskom úrade v Brezovej pod Bradlom. V poslednom období až do konca októbra tohto roku pracoval ako správca v obchodnej spoločnosti Službyt, spol. s r.o., Senica, zaoberajúcej sa správou bytového fondu a dodávkami tepla v Senici.
Primátor tak nadviazal na ním založenú tradíciu poverovať vrcholovými funkciami na mestskom úrade ľudí, nežijúcich a nepôsobiacich predtým v Piešťanoch. Prvým bol Ivan Pauer z Nitry, poverený vedením Oddelenia stavebných služieb a rozvoja mesta.

Vráti do samosprávy zákonnosť?


Nový prednosta bude mať veľmi zložitú úlohu vrátiť medzi múry mestského úradu zákonnosť. Ťažko totiž inak nazvať stav, nastolený M. Tamajkom v závere apríla tohto roku, keď listom poveril pracovníčku svojho sekretariátu Ľudmilu Kiššovú riadením zmien na Mestskom úrade v Piešťanoch. „Vašou úlohou bude najmä vypracovanie analýzy existujúcich procesov a v spolupráci so zodpovednými zamestnancami navrhovať zmeny, ktoré budú viesť k optimalizácii činností mestského úradu. Na získanie potrebných podkladov a informácií Vás oprávňujem stanovovať zamestnancom termínované úlohy a vyžadovať ich plnenie,“ píše primátor vo svojom poverení, ktorého kópiu máme v redakcii k dispozícii.
M. Tamajka síce nariadil svojej podriadenej prácu koordinovať s prednostkou úradu, ale jedným dychom dodal, že v nevyhnutných prípadoch má konať samostatne a prednostku úradu informovať dodatočne. Čo znamená slovné spojenie nevyhnutné prípady, sa môžeme len domnievať a veriť, že v žiadnom prípade nejde o činy, ktoré by D. Reháková odmietla vykonať, nakoľko by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou.
Podľa Zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení prednosta vedie a organizuje prácu obecného (mestského) úradu. V zákone nie je ani zmienka o tom, že by sa tieto kompetencie mohli presúvať na pracovníkov sekretariátu primátora počas prednostovej prítomnosti na pracovisku.

Kto je Ľudmila Kiššová?


Na mestskom úrade pôsobí od nástupu súčasného vedenia. Prišla bez výberového konania, čo M. Tamajka pred poslancami obhajoval tým, že nie je v žiadnej riadiacej pozícii a spočiatku pravdepodobne bez konkrétneho zaradenia pracovala v kancelárii primátora. V súčasnosti však v rámci novej organizačnej štruktúry sa vyšvihla na post riaditeľky Kancelárie vedenia mesta. Na optimalizáciu činností mestského úradu má pravdepodobne všetky predpoklady, veď pôsobila v štruktúrach mesta už v rokoch 1988-1990. Podľa Kroniky mesta Piešťany v roku 1988 sa ako stredoškolská učiteľka na strednej hotelovej škole v doplňovacích voľbách stala poslankyňou vtedajšieho mestského národného výboru (MsNV) a v tom istom roku bola menovaná za podpredsedníčku Výboru ľudovej kontroly MsNV. Po novembri ’89 v prechodnom období do konania prvých slobodných volieb v septembri 1990 pracovala ako členka a nominantka KSS vo funkcii podpredsedníčky MsNV. Teraz slávi veľký comeback!


M. Tamajka listom poveril Ľ. Kiššovú riadením personálnych zmien na radnici.



Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 3. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav