Cestu po Gruzínsku skrížila Whiskymu tisícka oviec

  • Spravodajstvo
  • 5. novembra 2015, 14:45
  • Autor:am

Spoznávanie života za hranicami rodnej krajiny je odnepamäti mimoriadne obľúbené. Cestovatelia však nenavštevujú len bežné dovolenkové destinácie, ale naopak, čoraz častejšie si pre ďalšie zážitky vyberajú exotické lokality. Rovnako je na tom aj líder skupiny Slobodná Európa a cestovateľský fajnšmeker Miroslav „Whisky“ Láber. Svoje dojmy z cesty po Gruzínsku porozprával v utorok 27. októbra v piešťanskom Kursalone.

Do posledného miesta obsadená Kúpeľná dvorana sa stala centrom rozprávania Whiskyho cestovateľských príhod vďaka Petrovi Remišovi, spevákovi piešťanskej kapely Slniečko. „Pred piatimi rokmi mi zavolal, či neprídem premietnuť nejaké fotky z Indie. Tak som povedal dobre, aspoň si ich vytriedim,“ povedal na úvod.
Cestu do Gruzínska absolvoval spevák dvakrát. Po prvý raz sa do krajiny ležiacej na rozhraní východnej Európy a Ázie vybral v máji tohto roku, z druhej sa vrátil len desať dní pred prednáškou v Piešťanoch. Dvojtýždňovú púť krajinou podobnej rozlohy ako Slovensko absolvoval na terénnom aute. Zaujali ho vysoké hory, more, stepi, jazerá, ale aj náboženské pamiatky. Do skaly vytesané mesto Vardzia, kde kedysi žilo 50-tisíc ľudí, je dodnes turisticky veľmi obľúbené. Spolu s partiou ho navštívil v podvečerných hodinách, keď obdivovatelia miesto opúšťali, aby si spoločne vychutnali pohľad na krásne osvietený opustený monument.
Gruzínski ľudia sú vraj extrémne milí a dobrí. „Ak poviete, že ste zo Slovenska, hneď vás objímajú, lebo majú podobné skúsenosti s Rusmi ako my,“ vyslovil Whisky. Ruština sa mu však zišla na komunikáciu, mimo hlavného mesta Tbilisi je angličtina v Gruzínsku zbytočná. Pokojne však narazíte na české pivo, či dokonca krčmu s jeho názvom.

V Gruzínsku sa vám môže ľahko stať, že postojíte v takejto milej dopravnej zápche.

Okrem nádhernej scenérie spevák fotografiami ukázal aj bežný gruzínsky život. „Miestni veľmi neskoro vstávajú. O pol deviatej, o deviatej ráno idete po ľudoprázdnej ulici,“ prezradil. V dedinkách si obyvatelia sami obrábajú políčka, dopestúvajú zeleninu a chovajú dobytok. Vraj je bežné, ak ulicu upchá tisíc oviec a domáci vypije za deň 8 až 15(!) litrov vína. Niet sa čo čudovať, Gruzínsko je jedným z najstarších vinárskych regiónov na svete.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 3. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín