Slzovka pomáha pri detoxikácii a zahlienení

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. novembra 2015, 12:39
  • Autor:pr

Slzovka obyčajná (Jojobové slzy alebo Yi yi ren) je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na svete, najmä v starom Egypte, Palestíne či v Grécku.
Má vysoký obsah betakaroténu, vitamínov skupiny B, C, draslíka, vápnika, horčíka, železa, medi, fosforu a zinku. Neobsahuje lepok, takže si na nej pochutia aj celiatici.

Slzovka sa využíva najmä pri celkovej detoxikácii organizmu a zahlienení. Posilňuje žalúdok a slezinu, odvádza z organizmu prebytočnú vodu. Posilňuje pľúca, najmä pri kašli a respiračných chorobách – chrípke, zápaloch priedušiek a pľúc. Má priaznivý vplyv na pokožku, užíva sa vnútorne pri liečbe bradavíc a tvorbe materských znamienok. Odvar zo slzovky pomáha pri žalúdočnej a črevnej slabosti, upravuje hnačky, znižuje cholesterol. Používa sa ako podporná liečba nádorových ochorení, pri zápale močového mechúra, črevných parazitoch, bolestiach svalov a kĺbov.
Výnimočnosť slzovky spočíva v tom, že na jednej strane posilňuje organizmus (obličky, slezinu, pľúca) a na druhej vylučuje škodliviny (toxíny, hlieny).
Slzovku môžete používať v kuchyni ako krúpy, do polievok alebo miešať s ryžou, bulgurom, pšenom, ako prílohu k jedlu s mäsom či zeleninou. Dá sa pripraviť aj nasladko, keď ju rozvaríte na kašu. Vodu, v ktorej slzovku varíte, nevylievajte, môžete ju popíjať ako liečivý čajík.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel