Gymnazisti zažili rýchlokurz štúrovčiny

  • Spravodajstvo
  • 4. novembra 2015, 13:08
  • Autor:vd

Piešťanská oslava dvestého výročia narodenia Ľudovíta Štúra, kodifikátora spisovnej slovenčiny, nemala chybu. Užili si ju najmenší, hoci pred príchodom do mestskej knižnice v pondelok 26. októbra možno ani nemali páru, kto je Ludevít, ale aj ich starší kamaráti.

Gymnazisti dokonca obetovali voľný čas a na koncert bratislavskej kapely Kryha prišli do knižnice aj večer. To už sa celodenný maratón s výstavou, tvorivými dielňami, workshopom a divadlom blížil k záveru.
Koncert Moniky Potokárovej a Mareka Kolena, študentov Vysokej školy múzických umení, i prezentácia filmu True Štúr boli presne ušité na gymnaziálne publikum. „Ocenili sme výborný výber autorov i ukážok z tvorby štúrovcov. Monika s Marekom zaspievali zhudobnené básne – Bottovu Kukučku, Chalupkovho Valibuka či Kráľovho Husára a Kvet v netradičnej forme,“ uviedla Ivana Papcunová, slovenčinárka z Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch.
Gymnazisti zažili podľa jej slov premyslený rýchlokurz štúrovskej spevnej lyriky v modernom aranžmáne. Mladí študenti VŠMU si za polhodinu v pásme nazvanom Štúrovci v inom šate získali poslucháčov dynamikou, spontánnosťou, prirodzenosťou a sviežosťou. Aj takýmto netradične jednoduchým a presným interpretovaním štúrovcov možno vzbudiť záujem násťročných o obdobie a osobnosti, ktorým vďačíme, že dnes na Slovensku používame slovenčinu. „Príjemní a prirodzení hudobníci sa na nič nehrali. Vynechali zbytočné kecy a išli rovno k veci. Vystúpenie si užili, takže sme ho vychutnali aj my,“ dodala študentka Nina Papcunová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 3. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín