Cintorín na Žilinskej vydrží aj sto rokov, na Bratislavskej asi desať

  • Spravodajstvo
  • 3. novembra 2015, 09:06
  • Autor:vd

Cintoríny v Piešťanoch i v okolí opäť odolávali náporu dušičkových hostí. Tento rok sa niesol v znamení chryzantém. Pekné, na toto ročné obdobie až rozprávkovo
príjemné počasie, prilákalo na cintoríny stovky ľudí, najviac v sobotu a v nedeľu večer. Skláňali sa nad hrobmi najbližších a v tichom rozjímaní spomínali a modlili sa.

Navštívili sme nielen piešťanské cintoríny, ale i malý cintorín v Modrovke, tiež pietne miesto pod Kostelným vrchom, kde svietili kahance obetiam hôr. Na pomníku sa skvel nápis: „Nech im večne spievajú lesy.“ Okolo prešli najskôr cyklisti a potom srnky. Vzduch voňal hubami, pod nohami šušťalo zlaté lístie a les naozaj
spieval…

„Je to tu ako na Prvého mája,“
zhodnotila situáciu kvetinárka na cintoríne na Bratislavskej ceste. V sobotu 31. októbra by privítala aj dvoch ďalších pomocníkov. Na upratanom cintoríne s vykosenou trávou sa najviac ľudí zastavovalo pri hlavnom kríži. Ale navštívili i miesta posledného odpočinku neznámych vojakov či významných osobností Piešťan – doktora F. E. Scherera alebo hrobku Winterovcov. Pri pomníkoch sa vynímali veľké kytice vďaky, svietili kahance. Atmosféru piety umocňovala nostalgická hudba.
„Hľadali sme svojich predkov a poprezerali hroby známych. Je to tu veľmi pekne upravené,“ povedal Jozef Glos zo Sokoloviec. Spolu s manželkou Jankou si vyčlenil na návštevu hrobov i príbuzných celú nedeľu. „Máme smolu, ako každý rok nám zmizli z hrobu kvety. Na jar si akýsi dobrák vzal muškáty aj iné letničky a teraz si zlodej zgustol na najkrajšej väzbe, ktorú sme sem dali pred týždňom,“ skonštatovala návštevníčka cintorína nad hrobom rodičov i brata.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 3. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel