Rakovice: 70 rokov kedysi roľníckej, dnes odbornej školy

  • Spravodajstvo / Región
  • 29. októbra 2015, 08:55
  • Autor:vd/zb

V Rakoviciach sa konala slávnostná akadémia pri príležitosti 70. výročia založenia tunajšej Strednej odbornej školy. Pri tejto príležitosti vo štvrtok 22. októbra odovzdal starosta obce Dušan Daloš riaditeľke školy Márii Múdrej najvyššie vyznamenanie – Cenu obce Rakovice.

Rakovickí floristi pod vedením majsterky Galiny Ráczovej Vatrtovej ozvláštňujú už roky záver letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch alegorickými vozmi, aké nemajú obdoby. Študijné a remeselné zdatnosti prezentujú v zahraničí na rôznych stážach, sú dobrými záhradníkmi nielen vo Veselom, ale i v okolitých firmách, kde ich s otvorenou náručou vítajú. Pretože tí, čo majú vysvedčenie z Rakovíc, sa považujú za elitu. Sú nachystaní do praxe.

Názov školy sa niekoľkokrát menil


V roku 1945 svet oslavoval koniec druhej svetovej vojny a v malej dedinke pri Piešťanoch založili novú roľnícku školu – Štátnu vyššiu hospodársku školu. Jej prvým riaditeľom bol Štefan Sluka. Mala celoslovenskú pôsobnosť a vychovávala odborníkov pre poľnohospodárske usadlosti. Do prvého ročníka prijali 32 študentov.
V roku 1948 sa v ČSR dostala k moci komunistická strana, čo sa prejavilo vo všetkých sférach života.

Starosta Dušan Daloš odovzdal riaditeľke Márii Múdrej Cenu obce Rakovice.

V školskom roku 1949/50 školu premenovali na Vyššiu roľnícku školu. Na pár rokov sa premiestnila do Nového Mesta nad Váhom (1955 – 1962), no v školskom roku 1962/63 sa opäť vrátila do Rakovíc. Tentoraz ako Poľnohospodárska technická škola so záhradníckym odborom, nadstavbovým štúdiom a tiež učňovskou školou.
Názov školy sa zmenil ešte niekoľkokrát. Ale to nie je podstatné. Dôležití sú odborníci, ktorí vyšli z jej lavíc. Tí porevoluční sa dostali aj do zahraničia. Najskôr ako stážisti programu Leonardo da Vinci, potom Erazmus. Takýmto spôsobom sa 160 jazykovo najzdatnejších študentov zúčastnilo dvadsiatich dvoch zahraničných pobytov v Taliansku, Rakúsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Holandsku, Belgicku, Fínsku a na Cypre.

Úspešný absolvent Pavol Onder pôsobí v Londýne ako florista.

Kytice pre britskú kráľovskú rodinu


Posledná zmena nastala s reformou školstva v roku 2008, kedy škola prijala názov Stredná odborná škola Rakovice. V tom roku sa študenti na Slovensku osobne stretli s britskou kráľovnou Alžbetou II. Kytice a aranžmány pre britskú kráľovskú rodinu aj v súčasnosti na objednávku princa Charlesa zhotovuje jeden z najlepších absolventov školy Pavol Onder, žijúci v Londýne. Spomedzi VIP floristov treba spomenúť Janu Barčovú, minulý rok reprezentujúcu Slovensko na prestížnej medzinárodnej súťaži EuroSkills 2014 vo francúzskom Lille. Ďalšie študentky – Frederika Mečírová a Martina Mareková zvíťazili v celoslovenskej súťaži o najlepší environmentálny projekt Pro Enviro s názvom Záchrana kultúrneho dedičstva našich predkov. Prezentovali starobylú sýpku, ktorá ožila vďaka nadšeniu učiteľa Ladislava Bednárika. Niekde v jej múroch sú stopy minulosti. Veď napokon, samotná škola sídli v starobylom renesančnom kaštieli.
Pozrite si fotogalériu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 44, ktoré je v predaji od 27. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana