Inšpektorát sa od zmanipulovaného záznamu dištancuje

  • Spravodajstvo
  • 23. októbra 2015, 12:31
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Dodatočné úpravy úradných protokolov, pre primátora Piešťan Miloša Tamajku a prednostku mestského úradu Dášu Rehákovú úplne bežný postup, znamenajú pre trnavský Inšpektorát práce dôvod na disciplinárne konanie voči zamestnankyni, podpísanej na tejto úradnej listine. Radovan Lehotský, hlavný inšpektor trnavskej inšpekcie, na základe tvrdení zodpovednej pracovníčky nevylučuje možnosť, že k manipulácii s ich úradným zápisom o kontrole mohlo dôjsť aj mimo inšpektorátu práce.

Informáciu o dvoch podivných úradných rozhodnutiach o výsledku kontroly Inšpektorátu práce sme priniesli v Piešťanskom týždni číslo 38. Už na prvý pohľad naznačovali, že sú niekým zmanipulované.
Príchod inšpektorov iniciovali zamestnanci radnice potom, ako sa im počas jedného marcového víkendu v pracovných počítačoch kutral viceprimátor Michal Hynek spolu s vtedy na dohodu o vykonaní práce na mestský úrad prijatým spoločníkom z ich súkromnej firmy. Podľa tvrdenia vedenia mesta stalo sa tak v rámci bezpečnostného auditu s cieľom zistiť, či zamestnanci nevynášajú z pracoviska dôverné informácie, prípadne či pracovné počítače nepoužívajú na súkromne aktivity.

Upravili zápis, aby vyhovoval radnici?


„Spackaný“ bezpečnostný audit na radnici nepriniesol žiaden výsledok či kompromitujúci materiál na zamestnancov mestského úradu a stal sa pre vedenie mesta problémom. Dodnes ho nedokázali mestskému zastupiteľstvu a verejnosti relevantne objasniť.
Snorenie v pracovných počítačoch počas ich neprítomnosti na pracovisku podnietilo dotknutých úradníkov mestského úradu obrátiť sa na inšpektorát práce. Následná kontrola priniesla viac podozrení ako odpovedí. Z inšpekcie totiž jestvujú dva záznamy, zaevidované na radnici a inšpektoráte práce pod rovnakým číslom. Oba sa tvária ako originál. Dokonca podľa príjmového zápisu v hlavičke dokumentu za záhadných okolností skončili v radničnej pošte v ten istý deň.
Tieto skutočnosti zaujímali na októbrovom zastupiteľstve mestských poslancov. Požadovali ich vysvetliť. „Ihneď po doručení záznamu o výsledku inšpekcie sme v ňom zistili nepresnosti. Nakoľko išlo o veľmi dôležitý dokument, požiadali sme o jeho opravu. Opravený sme aj obratom dostali,“ tvrdila prednostka mestského úradu D. Reháková. V dodatočne upravovanom úradnom zázname ale problém nevidela a poprela, že by mohlo isť o nezákonné zásahy do úradného rozhodnutia, aby vyhovoval radnici.

Zvažujú trestné oznámenie


Inšpektorát práce v Trnave, ktorého zamestnankyňa je na oboch „originálnych“ záznamoch z kontroly podpísaná, v tom vidí závažné pochybenia. „Zodpovednú pracovníčku riešime disciplinárne, ak sa podozrenie preukáže, naši právnici zvažujú i podanie trestného oznámenia pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. Zatiaľ zhromažďujeme potrebné podklady. Vymieňať zápisy alebo inak s nimi manipulovať po ukončení kontroly nie je bežné a urobiť sa to dá len na základe oficiálnych žiadostí, ktoré sa stanú súčasťou spisu,“ informoval Piešťanský týždeň hlavný inšpektor trnavského inšpektorátu R. Lehotský.

Nevylučujú úpravy mimo inšpektorátu


Hlavný inšpektor pripustil možnosť, že k nezákonnej manipulácii mohlo dôjsť aj mimo inšpektorátu práce. „Naša pracovníčka tvrdí, že zámenou prednej strany záznamu vykonanej kontroly došlo k manipulácii so zápisom. Na radnici sme vykonali aj následnú kontrolu, tam nám ale tvrdili, že druhý výtlačok už nemajú. Posudzovať, či v Piešťanoch niekto so zápismi manipuloval alebo pri tom spolupracoval s našou pracovníčkou, nie je v našej kompetencii, ale na vyšetrovaní iných orgánov,“ povedal R. Lehotský.
Následnou kontrolou inšpektorátu sa vedenie radnice nechváli a nevedia o nej ani zástupcovia zamestnancov, hoci je povinnosťou zamestnávateľa ich o takejto akcii informovať. Poslali sme e-mail na mestský úrad s cieľom dozvedieť sa o predmete a výsledku následnej kontroly. „Tieto otázky ste na náš mestský úrad pravdepodobne zaslali nedopatrením, nakoľko sú to otázky pre Inšpektorát práce Trnava, a nie pre nás. Keď budeme disponovať nejakým záverom kontroly, určite budeme verejnosť aj médiá informovať,“ napísala stanovisko hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

Záznam č. 1 obsahuje mená členov bezpečnostnej komisie.



Zo záznamu č. 2 sa tieto mená už stratili.

 Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 20. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav