Chov exotických zvierat si dobre premyslite

  • Spravodajstvo
  • 23. októbra 2015, 08:27
  • Autor:am

Hady či iné cudzokrajné zvieratá si môžeme prezrieť aj v našich podmienkach. Cestujeme do zoologických záhrad a kocháme sa nad farebnosťou a krásou výnimočných plazov. V Piešťanoch nás tiež fascinuje leguán v obchodnom dome Kocka. Avšak aj tieto tvory si v zajatí zaslúžia spokojný život. Je v poriadku, ak mu v teráriu lozia čierne chrobáky, pripomínajúce roháče?

Stopercentný bylinožravec leguán by v zajatí vyslovene nemal požierať živočíšnu potravu. Hovoria to všetky dostupné príručky i chovatelia. Na otázku, prečo sa v obydlí tohto zvieratka ubytoval hmyz, sme dostali netradičnú odpoveď. Ak vraj leguán vidí kŕmenie o dva metre ďalej žijúceho krokodíla, dostane chuť na bielkoviny i on. Exotický jašter pritom vidí svet len spoza skla svojho terária. Zo strachu pred ním ho odtiaľ nik nevyberá.
„Nie je to v poriadku. Majiteľovi som chcel s chovom poradiť už dávno, no k stretnutiu nedošlo,“ tvrdí Ján Šiška, odborník z regionálnej veterinárnej správy. Počas troch našich návštev leguán ležal, hýbal len hlavou. Podľa slov tamojších pracovníkov sme len vystihli nesprávny čas, inokedy je vraj zviera čulé. Či je jeho zdravotný stav v poriadku, necháme na odborníkov. Prisľúbili, že pôjdu na kontrolu.
Ak pred vianočnými sviatkami či nadchádzajúcou burzou premýšľate o kúpe exotického zvieratka, ponúkame vám niekoľko rád, ako vo vašej domácnosti prežije kvalitný a spokojný život.

Chcete si zadovážiť výnimočné zvieratko?


Na chov sa musíte pripraviť. Pred kúpou si treba uvedomiť, že všetky exotické zvieratá vyžadujú v teráriu kvalitné žiarovky, pravidelné udržiavanie správnej vlhkosti a simulovanie cyklu deň – noc.
Nie pre všetky zvieratá je potrebné mať povolenie k chovu, a tak sa ľahko môže stať, že získate tvora, o ktorom nič neviete. „Zvieratá pochádzajú z tropických a subtropických oblastí, kde je úplne iná klíma, majú iný spôsob života, príjmu potravy. Ak ich niekto chce chovať v domácich podmienkach, je najlepšie, ak si predtým naštuduje odbornú literatúru. Je jej nespočetné množstvo,“ hovorí piešťanská veterinárka Silvia Štefáková.
Väčšinou príručky začínajú tým, kde zvieratko kúpite, ako ho prepravíte a aklimatizujete. Ak sa rozhodnete pre určitý druh, treba si naštudovať, pri akej teplote a vlhkosti žije, čím sa živí a akú veľkú plochu na život potrebuje, aby netrpelo. Je dobré sa poradiť aj chovateľmi. Neodborné prevozy teráriových zvierat z búrz, pripravujúcich sa v najbližších dňoch, môžu byť pre exota fatálne. „Už sú chladné mesiace, takže pri preprave nesmie zviera prechladnúť,“ dodala veterinárka.

Chov nie je jednoduchý


Možno sa zdá, že podobné tvory nepotrebujú starostlivosť a po umiestnení do nového domova sa akákoľvek práca s nimi skončila. „Nestačí kúpiť terárium, zviera, škatuľku sušeného krmiva a raz za čas to tam nasypať. Takéto živočíchy sú choré a veľmi skoro uhynú,“ informovala S. Štefáková.
Niektoré zvieratá teší, ak sa spomedzi umelých rastlín a svetla dostanú v letných mesiacoch do „živého“ prostredia. Medzi nami sú i chovatelia, čo prispôsobili zvieratku domácnosť a doprajú mu voľný pohyb po dome či byte. Je to však veľmi individuálne. „Ak niekto chce zviera socializovať, treba ho kúpiť vo veku mláďaťa, aby si zvyklo na ruky a prítomnosť človeka. No sú aj druhy, ktorým prílišná manipulácia spôsobuje stres, spúšťajúci rôzne druhy ochorení a skracujúci im život. Nie všetky si na kontakt s človekom privyknú, potrebujú špeciálne zaobchádzanie,“ dodala veterinárka.

Kde nájsť odborníka na jeho zdravie?


Exotické zvieratá nie sú hračky. „Je veľkou chybou kúpiť špecifický druh deťom na hranie. Hrozí im poranenie, infekcie a zvieraťu trauma. Stačí, ako ho vlastní a pozerá sa naň, výchovu nech prenechá dospelému, najlepšie chovateľovi,“ povedala S. Štefáková. Veľkým problémom podľa nej môže byť veterinárna starostlivosť. Živý organizmus má z času na čas zdravotné problémy. „Špecifický druh zvierat potrebuje aj odborníka veterinára. Nie každé pracovisko sa zaoberá liečením exotických zvierat.“ Najbližší zvierací lekár, špecializujúci sa na exotov, je v Trnave a v Bratislave.

CHAMELEÓN JEMENSKÝ

■ CHAMELEÓN JEMENSKÝ


Veľkosť chameleóna sa odvíja od pohlavia. Samice môžu dosahovať dĺžku približne 40 a samci 60 cm. Ako všežravce si pochutia najmä na cvrčkoch, červoch, myších mláďatách, no zjedia i ovocie či zeleninu. Rady lozia po halúzkach, preto je nutné zabezpečiť terárium orientované na výšku a umiestniť tam, kde nie je veľká frekvencia pohybu, pretože sú samotári. Menia sfarbenie, no neprispôsobujú sa tým okoliu, ale vyjadrujú tak svoj zdravotný stav a nálady.





UŽOVKA ČERVENÁ

■ UŽOVKA ČERVENÁ


Pestrofarebné hady pôvodom z Ameriky dosahujú dĺžku 120-180 cm. Živia sa predovšetkým myšami a potkanmi. Dospelý jedinec vystačí s dvomi väčšími hlodavcami aj 14 dní. Terárium je vhodné orientovať na šírku s minimálnym rozmerom 70x40x40 cm. Užovky sú prevažne nočné tvory, no zvedavo sledujú dianie okolo aj počas dňa. Majú pokojnú povahu, uhryznutie býva z dôvodu nesprávnej manipulácie, ako napríklad chytanie hada rukami napáchnutými od hlodavcov.


AGAMA BRADATÁ

■ AGAMA BRADATÁ


Austrálske jaštery sú mierumilovné, čulé a veľmi obľúbené. Aktívne sú počas dňa. V dospelosti dosahujú dĺžku až 50 cm. Vzhľadom na svoju veľkosť vyžadujú aj meter široké terárium. Potravu týchto všežravcov tvoria cvrčky, červy, ovocie. Agresívne jedince sa nájdu len zriedka. Ak je o agamu vhodne postarané, na pána si zvykne a spolunažívanie je radosťou pre obe strany. Nespokojnosť vyjadruje nafukovaním laloka a zmenou sfarbenia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 20. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila