Výrub starších stromov ako prevencia

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2015, 10:23
  • Autor:pror

„V Piešťanoch na ulici Pod Párovcami rúbu stromy bez povolenia,“ znela telefonická informácia od čitateľa. Na udanej adrese už len zbežný pohľad potvrdil, že informácia je aspoň sčasti pravdivá.

„Povolenie vydané nebolo. Príkaz na prácu dal manažér strediska verejnej zelene Služieb mesta Piešťany na základe vyhlášky ministerstva životného prostredia. Podľa nej má správca pozemku povinnosť likvidovať invázne dreviny a pajaseň žliazkatý je jedným z nich,“ reagovala obratom hovorkyňa mesta Eva Bereczová na otázku, kto statných zelenáčov spoza obytného domu odstraňuje a či má na takúto činnosť patričné povolenie.
Príkaz na odstránenie drevín prišiel podľa radnice i z dôvodu, že jednej sa už odlamovali staré konáre rovno nad lavičkou, pod ňou umiestnenou a osadenou na vlastné náklady obyvateľmi domu. Pri odstraňovaní stromu ju pracovníci služieb mesta zničili. Druhá drevina rástla medzi garážami, kde kmeňom dve ohrozovala. Pajaseň žliazkatý, ako uvádza wikipédia, je veľmi rýchlo rastúca drevina, schopná koreňmi nepriaznivo pôsobiť na okolie a obmedzovať rast okolitej vegetácie. Patrí medzi 40 najviac inváznych drevín na svete. Najlepšie možné odstránenie je hlboký rez a následné potláčanie pňov herbicídmi. V prípade úmyselného vysadenia je potrebné dbať na jeho vek, pretože trpí zahnívaním koreňového systému. Stromy staršie ako 35 rokov by sa preto mali preventívne rúbať, aby nemohlo dôjsť k smrteľnej tragédii pri ich neočakávanom páde.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 20. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana