Oslavy patróna obce vo Veľkom Orvišti

  • Spravodajstvo / Región
  • 21. októbra 2015, 14:10
  • Autor:mk

Poľovníci z Veľkého Orvišťa pozvali kolegov z Bašoviec i Ostrova a v sobotu 17. októbra oslávili deň svojho ochrancu. Keďže svätý Hubert je aj patrónom obce, pridali sa k nim rybári, členovia dobrovoľného hasičského zboru i ostatní obyvatelia.

Každoročná oslava sa začala svätohubertskou omšou v kostole Nanebovzatia Panny Márie, odkiaľ sa sprievod presunul do kultúrneho domu. Tu na hostí čakal poľovnícky guláš, koláče, víno a množstvo ďalších pochutín. O zábavu sa starala kapela City Band.
„Na slávnosti je každý hosť vítaný. Občerstvenie sme zabezpečili vďaka sponzorským darom. Mäso na guláš dodali poľovníci, hasiči ho zasa uvarili. Vínko zabezpečila obec a koláče napiekli naše gazdiné. Poľovníci pomohli s výzdobou, poskytli trofeje a prírodné kulisy,“ vyratúval starosta obce Pavol Paulovič. „Počasie sa celkom vydarilo. Pôvodne sme chceli akciu zorganizovať na začiatku septembra, aby sme oslavovali pod holým nebom, ale zdalo sa nám to príliš skoro, keďže Hubert má sviatok až 3. novembra,“ dodal.
„Ulovili sme zopár diviakov, srncov, ale menej drobnej zveri. Diviaky sa začali premnožovať na úkor poľnohospodárskych kultúr aj menších zvierat, keďže s obľubou likvidujú najmä drobné zajace a presúvajú sa z lesov do polí,“ zrekapituloval sezónu predseda poľovníkov Miroslav Sedlák.
Podľa prastarej legendy vášnivý poľovník Hubert, syn akvitánskeho
kniežaťa, lovil chamtivo a nerozvážne. Raz sa ním štvaný jeleň zastavil, medzi parohami sa mu objavil zlato žiariaci kríž a boží hlas vyzval Huberta k pokániu. Pod silným vplyvom zjavenia nastala jeho neslýchaná premena. Vstúpil do kláštora, stal sa zbožným mníchom, neskôr dokonca biskupom. Po jeho smrti v roku 727 ho vyhlásili za svätého a patróna lovcov a nimródov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 20. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav