V uplynulom týždni zomreli na cestách Trnavského kraja traja ľudia

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2015, 13:43
  • Autor:KR PZ

Uplynulý týždeň považuje polícia Trnavského kraja za mimoriadne tragický, pretože došlo k trom dopravným nehodám, pri ktorých zahynuli traja ľudia. Chceli by sme preto vyzvať vodičov, aby včas prispôsobili svoju jazdu zmeneným poveternostným podmienkam.

Pri nehode dvoch BMW v okrese Galanta vodička dostala šmyk po prejazde pravotočivou zákrutou. Mladá žena zomrela. Dôležité je uvedomiť si, že auto sa dostane do šmyku zväčša tým, že vodič neprispôsobí rýchlosť jazdy stavu a povrchu vozovky a svojim schopnostiam. V jesennom období zohráva počasie významnú úlohu v cestnej premávke. Mokré cesty, napadané lístie, znečistený povrch vozovky, voda stojaca vo vyjazdených koľajach. To všetko sú faktory, ktoré vodič musí mať pri jazde na zreteli. Znížená viditeľnosť za dažďa, mrholenia, či hmly, to všetko robí jazdu náročnejšou, nebezpečnejšou a vyžaduje zručnejšieho vodiča. Preto polícia vyzýva vodičov, aby na cestách spomalili. Cesta nie je miesto vhodné na ponáhľanie, tu niekoľkonásobne viac platí, pomaly ďalej zájdeš.

Pri ďalšej dopravnej nehode zomrel v okrese Hlohovec chodec. Chodec sa pravdepodobne pohyboval v strede cesty, v tmavom oblečení a bez jediného reflexného prvku. Zrazili ho dve autá. Každý chodec si musí uvedomiť, že je riadnym účastníkom cestnej premávky. Tmavo oblečeného, neosvetleného chodca, nemá vodič auta šancu vidieť. Ak sa chce chodec pohybovať po ceste, tak musí ísť po ľavej krajnici alebo čo najbližšie po ľavom okraji cesty. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Použitie reflexných prvkov platí aj pre cyklistov, ktorí sa za zníženej viditeľnosti pohybujú po krajnici.

Ďalšia tragická nehoda sa stala na rýchlostnej ceste, ktorá z policajných analýz vychádza ako relatívne bezpečná komunikácia. Avšak, aj tu si vodiči musia uvedomiť, že dodržiavať rýchlosť musí byť samozrejmosťou. Nemalo by to byť o tom, či ma namerajú policajti, ale o tom, aby som sa bezpečne dostal do cieľa a neublížil pri tom sebe alebo ostatným.

O tom, že mnohí vodiči sadajú za volant pod vplyvom alkoholu, svedčí počet, ktorý polícia odhalila. V minulom týždni ich bolo 45, z toho vodičov motorových vozidiel bolo 15  a cyklistov s alkoholom 30. Vodič Škody Felícia nafúkal v Hlohovci v obedných hodinách až 3,19 promile.

Napriek tomu, že počet dopravných nehôd štatisticky poklesol v uplynulom týždni o 6, na 21, ich následky boli o to tragickejšie. Polícia preto apeluje na vodičov motorových vozidiel, aby rýchlosť jazdy prispôsobili poveternostným podmienkam a cyklistov a chodcov vyzývame, aby používali reflexné prvky. Prispieť k bezpečnosti môže každý účastník cestnej premávky, a to zodpovedným prístupom, dodržiavaním elementárnych pravidiel a v neposlednom rade ohľaduplnosťou.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav