Radnica preniesla zodpovednosť na vlastníkov

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2015, 08:59
  • Autor:red

Mesto Piešťany na výzvy poskytnúť metodický pokyn pre správcovskú spoločnosť objektu Centroom, ktorým je BK Group, a.s., nereaguje, píše v tlačovej správe spomínaná spoločnosť a ďalej konštatuje:


Budova Centroom mala statické problémy od začiatku. (Autor: red)

„Mesto až vo štvrtok 15. októbra doručilo vlastníkom bytov a nebytových priestorov rozhodnutie, ktorým nariadilo vykonanie neodkladných zabezpečovacích prác s tým, že garančné práce musí vlastník zaručiť čo najskôr projektovou dokumentáciou sanácie objektu a následným vykonaním prác na statické zabezpečenie budovy a jej okolia.
Rozhodnutie mesta považujeme za nevykonateľné, keďže žiadnym spôsobom nešpecifikuje práce, ktoré by mali byť vykonané, ani termín realizácie. Takýmto rozhodnutím navyše mesto prenieslo zodpovednosť za riešenie situácie len na samotných vlastníkov bytov a nebytových priestorov bez ochoty im napomôcť.
Pokiaľ ide o návrh vytýčenia ochrannej zóny v okolí objektu Centroom v Piešťanoch, stavebný zákon neupravuje veľkosť zóny a neumožňuje zasahovať do práv tretích osôb respektíve umiestňovať zabezpečovacie prvky (plot, značky) na cudzie pozemky.
Napriek tomu naša spoločnosť našla vhodného partnera, ktorý by vlastníkom mal vzniknutú situáciu pomôcť riešiť. Projektová dokumentácia má dve fázy. V prvej ide o prípravu komplexného statického posudku s ohľadom na celú budovu. V nasledujúcej ide o prípravu realizačného projektu.
Na prípravu projektu je nutná spoluúčasť odborníkov z rôznych profesií ako statika, projektantov ostatných stavbárskych profesii a architekta, ako aj stavebného úradu.
Domnievame sa, že Mesto Piešťany má k dispozícii právny rámec na efektívnejšie riešenie situácie, ako sa v súčasnosti deje a to je postup v zmysle Zákona č. 42/1994 Z.z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov. Dáva samospráve široké kompetencie a povinnosti, ako v takejto situácii postupovať. Mesto na výzvy poskytnúť metodický pokyn alebo postupovať v zmysle citovaného zákona nereaguje.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 20. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava