Jesenné hračky minulých desaťročí

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. októbra 2015, 13:08
  • Autor:am

Bez mobilných zariadení, elektronických hračiek a iných výdobytkov nového tisícročia sme sa kedysi bez problémov zaobišli. Jesenné obdobie s pestrofarebnými listami a pršiplášťmi dopĺňalo obľúbené púšťanie šarkanov pri Váhu či zber gaštanov v piešťanskom mestskom parku. Spomínate, ako sa tieto zábavky vyrábali?

Tekvicové šialenstvo


Oranžové hlavy už niekoľko týždňov spestrujú kvetinárstva. Na návrh jedinečnej tváre vám stačí pero či fixka a nôž. Po odrezaní čiapky vydlabete dužinu – dámy určite ocenia jej priaznivé účinky na pleť vo forme masky na tvár. Vydlabávanie je trochu náročná aktivita, no tekvicové jadierka zužitkujete aj pri sledovaní televízie. Fantázii sa medze nekladú, veselé i smutné tekvicové tváre môžu pripomínať hoci mačičku Hello Kitty alebo populárnych Mimoňov.



Gaštany z detských vreciek môžete zužitkovať ako dekorácie do domácnosti.

Gaštanové kreácie


Jeseň sme spájali s gaštanmi. V minulosti malé hnedé guľôčky nechýbali v detských vreckách každého oblečenia. Zelené pichľavé šupy končili rozdrvené pod botaskami a ďalšie padali zo stromov, zhadzované palicami. Zručnejší robili gaštanové hračky. Potešte deti aj dnes. Stačí vám špajľa, klinec a trochu fantázie. Po pár minútach si byt spestríte žirafou, ježkom alebo iným panáčikom. Vylepšiť hnedý dizajn zvládnete aj temperovými farbami.

Šarkana oživili zelené vlasy.

Šarkaniáda


Podomácky detskými rukami vyrábané šarkany nechceli lietať, prípadne sa rozpadli ešte pred príchodom na miesto činu. Dnes by pokus mohol byť úspešnejší. Stačia špajle, papier a kus nitky. Umelecké nákresy spravia aj najmladší, prikrášliť ich môžete krepovým papierom alebo ozdobnými stužkami na vianočné darčeky. Ak vám kreatívne práce nič nehovoria, šarkanov zoženiete aj v papiernictvách. Jediné, čo nezaručujeme, je spoločnosť pri ich vypúšťaní.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 13. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava