Krojovaná hodová slávnosť v Bašovciach

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. októbra 2015, 15:05
  • Autor:Eva Dekanová

Jeseň nie je len obdobím zberu úrody zo záhrad a polí, v mnohých obciach je to aj oslava duchovná. Pripomíname si tradície, oslavujeme výročie patróna či patrónky kostolov. V Bašovciach už dlhé roky začiatkom októbra, na sviatok Panny Márie ružencovej, slávia hodovú svätú omšu.

Pred rokom do miestnej farnosti nastúpil Ľuboš Tvrdý. Farníkom vnukol myšlienku vrátiť aspoň na chvíľu nádheru, ukrývanú v krojovom oblečení. Tohtoročná hodová nedeľa tak privítala Bašovčanov nielen slnečným počasím, ale i obnovením ľudovej tradície.
Ľudí, prichádzajúcich do svätostánku osláviť sviatok patrónky kostola, očarila nádherná kvetinová výzdoba z rúk šikovnej aranžérky Evky Gvuščovej. Farby jesene zapracovala do skvostných kytíc, ozdobujúcich nielen hlavný oltár, ale i ostatnú časť kostola. Farebnosť prevládala i v krojovom oblečení dospelých, mládeže i najmenších detí. Omša sa niesla v slávnostnom duchu, atmosféru dopĺňal zvuk organa a citlivý prejav mladej speváčky. Obetné dary prijal kňaz od krojovaného páru detí i žien. Po skončení omše sa ľudia nerozpŕchli, pred kostolom ich čakali napečené sladké i slané dobroty, na prípitok pohár vína a harmonikár.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 13. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava